China îi oferă liderului de la Phenian modelul său de creştere economică, dar şi de reprimare

Modelul pe care Beijingul i-l poate ”vinde” lui Kim Jong Un, venit să caute susţinerea puternicului său aliat, în contextul în care Coreea de Nord pune accentul pe dezvoltarea economică, este că nu împarţi puterea doar pentru că treci la economia de piaţă, comentează AFP.

21 iun. 2018, 15:13
China îi oferă liderului de la Phenian modelul său de creştere economică, dar şi de reprimare

În a treia vizită în China, în mai puţin de trei luni, tânărul lider nord-coreean l-a ascultat pe preşedintele Xi Jinping care i-a amintit că ţara sa marchează anul acesta 40 de ani de refoeme care au transformat-o în a doua putere economică mondială.  ”Chinezii au avut curajul să se reformeze şi să inoveze”, a declarat Xi, citat de agenţia China Nouă. ”Noi suntem fericiţi să vedem că Nordul a luat decizia majoră de a pune accentul pe construcţia economiei sale”.

Kim Jong Un a anunţat, la începutul anului, că prioritatea sa este de-acum ”construcţia economică socialistă”, după încheierea dezvoltării arsenalului nuclear, informează news.ro

Tânărul dictator i-a promis între timp preşedintelui american să se debaraseze de arma atomică, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale, într-un summit istoric, săptămâna trecută, în Singapore. Summitul a fost ocazia ca moştenitorul dinastiei Kim să viziteze Singapore, într-o promenadă nocturnă, în acest oraş-simbol al capitalismului, ale cărei imagini au fost abundent difuzate de presa nord-coreeană.

Această vizită reprezintă ”o anumită similitudine istorică” cu cea efectuată în 1979, în Statele Unite, de numărul unu chinez de la acea vreme, Deng Xiaoping, în zorii reformelor economice, recunoaşte Zhao Tong, un specialist în Coreea de Nord de la Centrul Carnegie-Tsinghua din Beijing. Deng Xiaoping a putut atunci ”să constate el însuşi reuşita dezvoltării ţărilor occidentale şi să adreseze un semnal pozitiv restului lumii”, aminteşte Zhao, care consideră că Nordul se află, patru decenii mai târziu, în zorii unei ”cotituri strategice majore”, potrivit news.ro.

Citeşte şi Preşedintele Chinei le-a cerut Phenianului şi SUA să concretizeze rezultatele summit-ului din Singapore

În acest context, ”China este pregătită să-şi împartă experienţa” cu Coreea de Nord, a promis preşedintele chinez. Beijingul se poate lăuda cu reuşitele sale economice, însă preşedintele nu a ratat ocazia să spună că ele au fost favorizate de ”stabilitatea” regimului comunist, care a scăpat sorţii fostei URSS, refuzând totodată orice reformă politică.

Tehnologiile de supraveghere a populaţiei şi absenţa opoziţiei organizate în China sunt tot atâtea argumente de natură să-i dea asigurări tânărului dictator nord-coreean, apreciază Cabestan, potrivit news.ro.

Prăbuşirea blocului sovietic la începutul anilor ’90 a descurajat, până acum, Phenianul să-şi deschidă economia, chiar dacă regimul tolerează de-acum antreprenori privaţi. ”Coreei de Nord îi este frică de o prăbuşire ca cea a Uniunii Sovietice, ceea ce explică de ce nu a existat o deschidere până în prezent”, observă Zhu Feng, decanul Institutului de Relaţii Internaţionale de la Universitatea din Nankin, în estul Chinei. ”Însă, în prezent nu există altă opţiune”.