Şeful Pentagonului a demisionat. Chuck Hagel a renunţat la funcţia de ministru al Apărării. Obama ştia deja

Ministrul american al apărării Chuck Hagel a demisionat, a declarat luni un oficial american din domeniul apărării, precizând că preşedintele american Barack Obama i-a acceptat demisia, informează Reuters.

24 nov. 2014, 15:00
Şeful Pentagonului a demisionat. Chuck Hagel a renunţat la funcţia de ministru al Apărării. Obama ştia deja

Preşedintele american a aprobat demisia ministrului Apărării Chuck Hagel. Obama i-a acceptat demisia.

Citeşte şi Barack Obama i-a nominalizat pe Chuck Hagel la Pentagon şi pe John Brennan la CIA

Chuck Hagel va rămâne în funcţia de şef al Pentagonului până la numirea unui succesor, a precizat o oficialitate de la Casa Albă.

Veteran al războiului din Vietnam, Chuck Hagel a demisionat după înfrângerea zdrobitoare a democraţilor la alegerile de la jumătatea mandatului din 4 noiembrie, în urma cărora republicanii au preluat conducerea Congresului. 

Hagel, care a încercat să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Congresul SUA după o confirmare controversată în 2013, şi-a prezentat scrisoarea de demisie după discuţii îndelungate cu Barack Obama începute în luna octombrie, au precizat surse oficiale.

Barack Obama i-a acceptat demisia şi îşi va anunţa în mod oficial decizia la ora 11:10 locală (16:10 GMT), au menţionat sursele citate. 

‘Un succesor va fi numit în scurt timp, însă Hagel va rămâne în funcţia de ministru al apărării până când înlocuirea sa va fi confirmată de Senatul american’, a afirmat o sursă de la Casa Albă. 

Michelle Flournoy, fost secretar adjunct al apărării, figurează în rândul potenţialilor succesori menţionaţi de cotidianul New York Times. Jack Reed, senator democrat din Rhode Island şi fost membru al unei unităţi de elită de paraşutişti, şi Ashton Carter, fost secretar adjunct al apărării, sunt şi ei menţionaţi ca potenţiali înlocuitori ai lui Hagel.

Preşedintele Obama a ştiut de intenţiile lui Hagel

Obama a precizat că Hagel l-a anunţat luna trecută că a sosit timpul să-şi încheie mandatul de ministru, informează Reuters.

Liderul de la Casa Albă a menţionat că Chuck Hagel, care a demisionat luni, va rămâne în funcţia de şef al Pentagonului până la numirea unui succesor.

Obama a recunoscut că Hagel fost ‘mereu sincer şi direct’ în recomandările şi sfaturile pe care i le-a dat preşedintelui american.