Cine este DACIAN CIOLOS, premierul desemnat. În imagine, alături de bunicul său

Dacian Ciolos este premierul desemnat de Klaus Iohannis. De profesie inginer agronom, Dacian Ciolos (46 de ani) ocupă în prezent funcția de consilier special al președintelui Comisiei Europene pe probleme de siguranță alimentară. 

10 nov. 2015, 14:10

DACIAN CIOLOŞ este premierul desemnat de Klaus Iohannis pentru a forma un guvern de tehnocrat. 

Dacian Cioloş a deţinut, în perioada 2010-2014, funcţia de comisar european pe Agricultură şi Dezvoltare Durabilă în cadrul cadrul Comisiei lui José Manuel Barroso, coordonând reforma Politicii Agricole Comune pentru 2014 – 2020.

DACIAN CIOLOŞ este premierul desemnat. Iohannis: „Este nevoie de un premier TEHNOCRAT” LIVE VIDEO

 

În vara lui 2014, Cioloş a fost în cărţi pentru primirea unui nou mandat de comisar european, însă Guvernul condus de Victor Ponta a optat pentru un social-demorat, Corina Creţu, nume ţinut ascuns la aceea vreme de premier.

„Din fericire, am reuşit să ţin negocierile mult timp departe de cei care vor să ne strice aceste negocieri şi interesul nostru naţional. Şi acum este un pic târziu să strice ce am negociat„, spunea Ponta la începutul lunii septembrie în 2014. O lună mai târziu, Corina Creţu primea aviz favorabil din partea Parlamentului European pentru funcţia de comisar pentru Politici Regionale. Totuşi, munca lui Cioloş a fost apreciată de decidenţii europeni, ceea ce a dus la numirea acestuia la 1 iulie 2015 în postul de consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

În aprilie 2015, Dacian Cioloş a fost audiat ca martor la Parchetul instanţei supreme, într-un dosar privind modul în care Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă în cauza privatizării ICA. Plângerea a fost făcută de Cătălin Jean Sandu, fost şef în ADS, condamnat la şase ani de închisoare, iar la ieşirea de la audieri Cioloş a declarat: „Am fost invitat, în calitate de martor, pentru a da o declaraţie despre împrejurările constituirii, în numele statului, a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ca parte civilă în dosarul ICA, în 2008. Este o urmare a plângerii formulate de Sandu Jean. Nu cred că alte comentarii sunt oportune: calitatea mea în această anchetă a rămas doar aceea de martor şi nu există o urmărire penală împotriva mea„.

Dacian Cioloş a urmat cursurile Facultăţii de Horticultura din cadrul Universităţii de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, obţinând diploma de inginer horticultor în 1994.

DACIAN CIOLOŞ, propus premier: „Este un om de foarte bună calitate”

Şi-a continuat studiile în Franţa unde a făcut un master la École Nationale Supérieure Agronomique şi Université Montpellier I, pentru ca apoi să obţină şi un doctorat a Institutul Naţional de Cercetări Agronomice din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier. Ascensiunea lui Cioloş a fost una treptată, fără a sări etapele şi a fi propulsat într-o funcţie decizională de impact, încă de tânăr.

Din 1995 până în 1999 s-a ocupat de mai multe proiecte de dezvoltare rurală pentru judeţul Argeş, ulterior fiind avansat pentru perioada noiembrie 1999 – decembrie 2001 în funcţia de coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă si rurală la Centrul Internaţional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă – CICDA în cooperare cu Asociaţia Naţionala de Dezvoltare Agricola – ANDA, Franţa.

În intervalul 2002-2003 a lucrat la Comsiia Europeană, iar din ianuarie 2005 a fost cooptat în Ministerul Agriculturii, unde a deţinut mai multe funcţii, de la consilier al ministrului până la cea de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

În octombrie 2007, Cioloş l-a înlocuit la cârma ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe Decebal Traian Remeş, politician acuzat la acea vreme de trafic de influenţă în celebrul „dosar Caltaboşul”. Pe fondul acestui scandal, Cioloş a fost numit ministru, funcţie pe care a păstrat-o până la formarea primului Guvernul Boc.

În ianuarie 2009, acesta a refuzat să fie cooptat în cadrul guvernului Boc, unde să deţină o funcţie pe partea de agricultură. „Nu ar fi un lucru bun nici pentru mine, nici pentru actualul ministru care va veni cu echipa lui de lucru, nu cu a mea”, a spus Cioloş la aceea vreme. În plus, acesta a subliniat că vrea să-şi păstreze independenţa politică. O lună mai târziu, Dacian Ciolos a fost numit director pentru programe de dezvoltare rurală în cadrul Comisiei Europene.

Această poziţie nu l-a împiedicat ca în iulie 2009 să devină şi şeful Comisiei Prezidenţiale pentru elaborarea unei strategii în domeniul agriculturii. Guvernul României condus de Emil Boc, acelaşi om pe care îl refuzase în urmă cu nouă luni, l-a nominalizat la 12 octombrie 2009 pe Cioloş pentru funcţia de comisar european, susţinându-l pentru un portofoliu pe domeniul agriculturii.

Dacian Cioloș este originar din comuna sălăjeană Pericei și s-a născut la Zalău, în 27 iulie 1969.

Dacian Cioloş a postat, în august, pe pagina sa de Facebook, o fotografie în care apare alături de bunicul său: „Acasă, la țară, alături de cel care mi-a inspirat copilăria și devenirea – Bunicul.”