Cine sunt noii miniştri din cabinetul premierului Sorin Grindeanu. LISTA numelor vehiculate în noul Guvern

Sorin Grindeanu a fost nominalizat de preşedintele Klaus Iohannis ca premier desemnat, astfel că PSD şi ALDE au intrat în linie dreaptă în ceea ce priveşte calendarul anunţării structurii guvernamentale şi a componenţei Cabinetului noului Guvern. 

30 dec. 2016, 11:00
Cine sunt noii miniştri din cabinetul premierului Sorin Grindeanu. LISTA numelor vehiculate în noul Guvern

Deocamdată, în mod cert, se cunoaşte faptul că guvernul propus Legislativului de Grindeanu va fi format exclusiv din miniştri PSD şi ALDE, care vor avea o reprezentare proporţională cu numărul de mandate din Parlament. UDMR, cu care PSD-ALDE a încheiat un protocol de colaborare parlamentară, îşi va păstra posturile de secretari de stat deţinute în ministere.

ALDE va deţine trei sau patru ministere, sau, în altă variantă, trei ministere pline şi un ministru delegat. Potrivit unor surse, ALDE îi vor reveni ministerele Culturii, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul.

Din noul Cabinet, care va conţine un număr mai mare de ministere decât cel actual, nu vor face parte miniştri care au fost în guvernul Ponta (cu o excepţie sau două) intenţia fiind de a avea cât mai multe nume noi, scrie Mediafax. 

La ora transmiterii acestei ştiri, numele vehiculate pentru Cabinetul Sorin Grindeanu sunt următoarele:

Dezvoltare şi Administraţie Publică – Sevil Shhaideh/ Lia Olguţa Vasilescu

Externe – Bogdan Aurescu

Apărare/Comunicaţii – Georgian Pop

Finanţe/ Fonduri europene – Marius Nica/ Cristian Socol

Interne – Gabriel Vlase/Mihai Fifor

Transporturi – Mihai Fifor

Economie – Mihai Tudose

Sănătate – Florian Popa/ Ionel Sinescu

Justiţie – Florin Iordache

Cultură – Daniel Barbu/Ionuţ Vulpescu

Educaţie – Sorin Câmpeanu/Mihnea Costoiu

Mediu – Daniel Constantin

Ape şi Păduri – Doina Pană

Agricultură – Daniel Botănoiu

Energie – Andrei Gerea

Tineret şi Sport – Gabriel Petrea

IMM-uri – Florin Jianu

Relaţia cu Parlamentul – Steluţa Cătăniciu/Graţiela Gavrilescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru desemnarea lui Sorin Grindeanu în funcţia de prim ministru. Decretul a fost publicat tot azi în Monitorul Oficial.

Anunţul desemnării lui Sorin Grindeanu pentru funcţia de premier a fost făcut pe pagina Preşedinţiei, la o zi după ce preşedintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu Sorin Grindeanu.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie a.c., decretul privind desemnarea domnului Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată”, se arată în comunicatul Preşedinţiei.

CITEŞTE ŞI Reacţii la desemnarea lui Sorin Grindeanu. Ce spun Traian Băsescu, Victor Ponta, Raluca Turcan, Nicuşor Dan, Kelemen Hunor.