Cine sunt SOŢIILE miniştrilor din Guvernul Cioloş. Cu ce se ocupă soţii femeilor din cabinet GALERIE FOTO

Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş reuneşte mulţi miniştri necunoscuţi publicului până la momentul nominalizării, dar şi mai necunoscuţi sunt soţii şi soţiile membrilor din Cabinet, cu mici excepţii, însă. Două nume sunt notorii: judecătoarea Iulia Motoc, soţia lui Mihnea Motoc de la MApN, şi Doru Romulus Costea, ambasadorul României în China, soţul ministrului Muncii. O apariţie inedită pe lista soţilor de miniştri este Marius Dragu, partenerul ministrului de Finanţe, care este antrenor de înot şi un sportiv cu multe participări la competiţii de gen. 

13 dec. 2015, 08:56

Franţuzoaica Valerie Cioloş-Villemin, soţia premierului

Premierul Dacian Cioloş este căsătorit cu franţuzoaica Valerie Villemin (42 de ani).

Dacian Cioloş a cunoscut-o pe Valerie în timpul studiilor de Agronomie făcute în Montpellier, Franţa. Ea este expertă în domeniul agriculturii, domeniul în care soţul său a fost comisar european.

„Pe soția mea, Valerie, am cunoscut-o în Franța, la școală. Am fost colegi un an. Valerie fusese înainte în România, cunoștea țara și ne-a fost foarte ușor să comunicăm. Treptat, relația noastră s-a schimbat, a devenit una puternică și, în 2000, ne-am căsătorit”, declara Dacian Cioloș.

În prezent, Valerie Cioloș-Villemin este consultant independent. Ea a ocupat mai multe funcţii în zona agriculturii, cu focus pe zona României şi a Republicii Moldova.

Soţia premierului a ocupat funcţia de cercetător la Montpellier SupAgro, precum şi funcţia de director la Agence Universitaire de la Francophonie, filiala din Republica Moldova.

Maria Dâncu, profesoară la Colegiul Naţional Gh. Lazăr din Cluj-Napoca, soţia ministrului Dezvoltării Regionale

Maria Dâncu l-a cunoscut pe soţul ei, vicepremierului/ministrul Dezvoltării Regionale Vasile Dâncu, în 1987, la Facultatea de Istorie şi Filosofie, unde au fost colegi. Împreună au doi copii.

Maria Dâncu este profesoară la Colegiul Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, unde predă ştiinţe socio-umane.

„Sunt pasionată de literatură, filosofie şi de profesia mea. Nu neapărat în această ordine. Dacă timpul îmi permite şi am o carte bună, o citesc într-o zi. De obicei, în ziua în care o cumpăr. Îmi iubesc familia, prietenii şi pe elevii mei”, declara Maria Dâncu într-un interviu.

Potrivit declaraţiei de avere a lui Vasile Dâncu, Maria Dâncu a câştigat ca profesor, în 2013, 16.000 de lei.

Iulia Motoc, judecător la CEDO, soţia ministrului Apărării Naţionale

Iulia Motoc s-a născut la 20 august 1967, în Timișoara. Este căsătorită cu Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naţionale, cu care are un fiu.

Iulia Motoc a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti. Este doctor în Drept Internațional public şi în Filosofie.

Iulia Motoc a fost judecător la Curtea Constituțională a României între ani 2010 si 2013. În octombrie 2013 a fost aleasă judecator la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde lucrează şi în prezent. Soţia ministrului MApN este şi avocat în cadrul Baroului București.

Potrivit CV-ului său, Iulia Motoc este şi este profesor universitar de drept internaţional şi protecţia drepturilor omului şi drept european la Universitatea din Bucureşti si conducător de doctorate la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti.

De asemenea, este director la Master European a Drepturilor Omului şi Democratizării, Centrul Interuniversitar European pentru Drepturile Omului şi Democratizare, Veneţia. Nu în ultimul rând, este profesor-cercetător la Institutul de Cercetare în Drept Internaţional şi European, Sorbona, IRDIES.

A fost vicepreşedinte al Comitetului pentru Drepturile Omului din cadrul ONU, în perioada 2012-2013, iar în prezent este membru în Comitetul pentru Drepturile Omului, Organizaţia Naţiunilor Unite din cadrul ONU.

Judecătoarea Iulia Motoc fost decorată cu ordinul „Steaua României”, în rang de Cavaler şi a primit Ordinul Constantin și Elena.

Iulia Motoc este primul magistrat din estul Europei care a primit calitatea de membru pe viaţă al Societăţii Europene de Drept Internaţional.

Monica Moscu, soţia vicepremierului/ministrului Economiei Costin Borc

Monica Moscu s-a născut în Bucureşti şi a absolvit Colegiul German Goethe din Capitală. În trecut a locuit în Wisconsin, SUA, potrivit informaţiilor de pe o reţea de socializare

Monica Moscoiu nu se regăseşte în declaraţia de avere a soţului cu venituri ca angajat, însă figurează cu câştiguri din arendă. Astfel, în 2014, Monica Moscoiu a obţinut venituri din arendă de aproape 31.500 lei. Totodată, cei doi soţi au obţinut venituri de aproape 48.000 de lei din inchirierea unui apartament.

Mihaela Comănescu, lector universitar la ASE, soţia ministrului de Externe

Mihalea Comănescu, soţia ministrului de Externe Lazăr Comănescu este doctor în economie.

A absolvit Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti. A făcut studii de specializare de Informatică managerială la Institutul Central de Informatică, Bucureşti şi studii de „Management European”, „Tehnici de comunicare” şi „Limba engleză comercială”, toate în Bruxelles, Belgia.

În prezent, Mihalea Comănescu este lector universitar la Catedra de „Administraţie şi management public” din cadrul ASE.

Potrivit CV-ul, aceasta a publicat mai multe cărţi, articole şi a ţinut mai multe comunicări la simpozioane naţionale şi internaţionale.

Mihalea Comănescu a avut venituri, anul trecut, de 20.000 lei, din salariul de la ASE, potrivit declaraţiei de avere a ministrului de Externe Lazăr Comănescu.

Simona Tobă, soţia ministrului de Interne Petre Tobă, lucrează ca inginer la o bancă.

Potrivit declaraţieie de avere a ministrului de Interne, Simona Tobă a câştigat anul trecut un salariu de peste 70.000 de lei. În plus, acesta a mai obţinut un venit de 400 de euro/ lună din închirierea unei locuinţe în sectorul 2.

Aurelia Curaj, lector universitar la Universitatea Bucureşti, soţia ministrului Educaţiei

Aurelia Curaj, soţia ministrului Educaţiei Adrian Curaj, a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti şi este de profesie medic primar în specialitatea Gerontologie-Geriatrie. 

În prezent, este lector la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti şi director-coordonator program de Nursing Geriatric, la Fundaţia Geron, potrivit CV-ului.

Aurelia Curaj a făcut mai multe stagii de formare profesională în SUA, Ungaria, Scoţia, Belgia şi a publicat numeroase cărţi, articole şi rapoarte de cercetare.

În anul 2000, Aurelia Curaj a primit Ordinul naţional „Steaua României”, în grad de cavaler. Soţia ministrului Educaţiei este membru al Societăţii Române de Geriatrie şi Fondator şi Preşedinte al Fundaţiei Geron.

Potrivit declaraţiei de avere a lui Adrian Curaj, în anul 2013, Aurelia Curaj a câştigat de la Universitatea Bucureşti 22.576 de lei, iar ca director la Fundaţia Geron, 22.100 de lei.

Doru Romulus Costea, ambasadorul României în Republica Populară China, soţul ministrului Muncii

Doru Romulus Costea, soţul ministrului Muncii, Claudia Ana Costea, s-a născut în 1953, la Cehu-Silvaniei, judeţul Sălaj. A absolvit Liceul „Gheorghe Şincai” din Baia-Mare în 1972 şi, în acelaşi an, a intrat la Facultatea de limbi clasice, romane şi orientale, secţia limbi orientale, a Universităţii Bucureşti, cu specialităţile arabă şi engleză. A absolvit facultatea în 1976, după care a lucrat timp de trei luni la o întreprindere de comerţ exterior. Ulterior, până în 1989, a lucrat ca interpret-translator, potrivit CV-ul.

În ianuarie 1990, Doru Costea a fost angajat la Secţia relaţii internaţionale a CSFN, iar în februarie, acelaşi an, s-a transferat la Ministerul Afacerilor Externe, ca secretar III, la Direcţia Politică de Sinteză.

În cadrul MAE, Doru Costea a fost director adjunct al Direcţiei Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (iulie 1990 – mai 1991), după care a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Emiratul Kuwait şi Sultanatul Oman (1991-1995). La terminarea postului a coordonat Grupul de Planificare Politică din MAE (1995-1997), după care a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în R. A. Egipt (1997 – 2001).

În 2001, a fost numit director al Direcţiei de Analiză, Sinteză şi Comunicare din MAE. În această postură a asigurat, printre altele, coordonarea activităţilor de resort ale MAE, în contextul crizelor declanşate de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 şi ostilităţile din Afganistan şi Irak.

În decembrie 2003 a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Reprezentant Permanent al României la Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi la alte organizaţii internaţionale cu sediul în Elveţia.

Este doctor în ştiinţe politice-relaţii internaţionale al Şcolii Naţionale pentru Studii Politice şi Administrative, susţinîndu-şi dizertaţia pe tema democratizării în Orientul Mijlociu Extins. În 1999 a fost distins cu Ordinul Serviciul Credincios, în grad de ofiţer, iar în 2003 a primit Premiul MAE pentru diplomaţie inventivă – 2002.

Doru Romulus Costea a fost numit ambasador al României în Republica Populară Chineză, în 2011, de către fostul preşedinte Traian Băsescu, fiind acreditat şi în Mongolia.

Soţul ministrului Muncii este pste pasionat de lectură, muzică şi călătorii.

Doru Costea a  câştigat anul trecut, în calitate de salariat MAI, aproximativ 47.000 de dolari.

Marius Dragu, soţul ministrului de Finanţe, este antrenor de înot

Marius Dragu este căsătorit cu Anca Paliu Dragu, ministrul de Finanţe.

Marius Dragu s-a născut în Bucureşti si a studiat la Facultatea de Electronică din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti.

În prezent, Marius Dragu este antrenor de înot la o piscină din Bruxelles şi un sportiv care participa la numeroase competiţii, de la cele de înot, până la cele de alergare sau cicliste. De altfel, Marius Dragu a participat şi la „Iron man România”, o competiţie extrem de grea, în care sportivii trebuie să facă faţă unor probe ce includ înotul, alergatul şi ciclismul.

Anca Paliu Dragu şi Marius Dragu sunt căsătoriţi de câţiva ani şi au împreună un băieţel de cinci ani. Până la numirea Ancăi Dragu în funcţia de ministru, ei locuiau în Bruxelles, acolo unde lucrau amândoi, el ca antrenor, ea ca economist la Comisia Europeană.

Alexandru Doru este soţul ministrului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Victoria Violeta Alexandru

Alexandru Doru lucrează la Baza 90 Transport Aerian Otopeni, de unde a câştigat, anul trecut, un salariu de 25.000 de lei, se arată în declaraţia de avere a ministrului.