Ciocniri violente în Franţa, între protestatari şi forţele de ordine

Vestul Franţei a fost vineri pentru a cincea zi consecutiv scena ciocnirilor între jandarmi şi protestatari, după ce o operaţiune a forţelor de ordine pentru evacuarea militanţilor care ocupau ilegal şantierul abandonat al unui aeroport s-a transformat într-o confruntare violentă care pare să se prelungească, relatează Reuters.

13 apr. 2018, 15:07
Ciocniri violente în Franţa, între protestatari şi forţele de ordine

Raidul desfăşurat luni în zori, care a vizat demolarea barăcilor improvizate de militanţi ecologişti şi anarhişti la Notre-Dame-des-Landes, în apropierea oraşului Nantes, a fost urmat de ciocniri cu ocupanţi ai terenului care au refuzat să plece. Potrivit poliţiei, la faţa locului au sosit sute de radicali de extremă stânga cu comportament violent. Prefectura locală a menţionat că un elicopter al poliţiei a fost ţinta unui atac cu alice.

Zeci de persoane au fost rănite şi au fost operate mai multe arestări, cinci persoane fiind reţinute, conform procurorului din Rennes, potrivit Agerpres.

Violenţele din Notre-Dames-des-Landes reprezintă o provocare pentru preşedintele francez Emmanuel Macron, ale cărui planuri de reformă în economie şi educaţie au fost întâmpinate şi cu proteste tip sit-in ale studenţilor. La Paris, poliţia a intervenit pentru a evacua 200 de manifestanţi care ocupaseră peste noapte o parte a Universităţii Sorbona.

„Nu vor exista zone în afara legii în Franţa”, s-a angajat pe postul BFM TV ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Christophe Castaner, un aliat apropiat al lui Macron.

Şeful jandarmeriei naţionale franceze, Richard Lizurey, a precizat pentru CNews TV că numărul militanţilor de la Notre-Dame-des-Landes a crescut de la 150 iniţial la 700 în ultimele zile. „Sunt militanţi de extremă stânga care au venit doar să se bată”, a spus Lizurey. Forţele de ordine au indicat că au fost atacate de militanţi inclusiv cu recipiente cu excremente, potrivit Agerpres.

Militanţii, aşa-zişi „zadişti”, de la „zonă de apărat” – ‘zone a defendre’ în franceză – afirmă la rândul lor că mai mulţi dintre ei au fost răniţi de grenadele cu gaze lacrimogene ale poliţiei. Luni seara, mii de persoane au manifestat în susţinerea „zadiştilor” în mai multe oraşe din Franţa, mai ales la Nantes, unde s-au strâns 1200 de oameni, dar şi la Paris.

Militanţii ocupă terenul din Notre-Dames-des Landes de mai mulţi ani. În ianuarie, premierul Edouard Philippe a anunţat că planul de construire a unui aeroport în zonă a fost anulat, adăugând că militanţii ecologişti care ocupă situl vor trebui să plece până în primăvară, pentru a evita să fie expulzaţi cu forţa.