CNAIR estimează că mai este nevoie de 181 de milione de lei pentru finalizarea lucrărilor de pe lotul 3 al Autostrăzii Sibiu-Orăştie

Problemele de pe lotul 3 al autostrăzii Sibiu – Orăştie sunt departe de a fi rezolvate, deşi a fost redeschis traficului în octombrie anul trecut, după repararea secţiunii demolate de 200 de metri. Pentru remedierea problemelor şi finalizarea lucrărilor, şefii de la Drumuri estimează că mai e nevoie de încă 181 milioane de lei. Valoarea iniţială a contractului semnat cu constructorul italian se ridica la 604 milioane de lei.

06 mart. 2017, 12:41
CNAIR estimează că mai este nevoie de 181 de milione de lei pentru finalizarea lucrărilor de pe lotul 3 al Autostrăzii Sibiu-Orăştie

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) estimează că suma necesară de decontat pentru autostrada Orăştie-Sibiu va fi anul acesta la 106,9 milioane de lei iar anul viitor de 181 milioane de lei.

Din suma pentru anul acesta, circa 280.000 de lei sunt pentru lotul 2 al autostrăzii, 15 milioane de lei pentru execuţie spaţii de servicii şi finalizare ITS pe lotul 3, iar 1,64 milioane de lei pentru expertiza tehnică a lotului 3. Cea mai mare sumă, de 90 de milioane lei, reprezintă valoarea solicitată de către Salini Impregilo, constructorul italian al lotului 3, în cadrul litigiului declanşat împotriva CNAIR după rezilierea contractului.

Suma de 181 milioane de lei solicitată în 2018 reprezintă valoarea estimată a contractului pentru remedierea şi finalizarea lucrărilor de pe lotul 3, cuprins între localităţile Sălişte şi Cunţa.

După ce anul trecut spuneau că expertiza lucrărilor de pe lotul 3 al autostrăzii Sibiu – Orăştie va fi făcută de către un consultat al Băncii Europene de Investiţii (BEI), oficialii de la Drumuri vor acum să reia licitaţia pentru expertiză. Asta din cauză că Ministerul Fondurilor Europene nu a fost de acord cu includerea serviciilor de expertizare în cadrul Acordului PASSA, acord încheiat între BEI şi MFE în cadrul căruia CNAIR SA este beneficiar final.

Expertiza tehnică ar urma să fie finalizată anul acesta, urmând ca anul viitor să fie lansată licitaţia pentru finalizarea lucrărilor şi remedierea problemelor de pe acest lot, estimată la 181 milioane de lei. Noul contract de „Proiectare şi execuţie autostrada Oraştie – Sibiu, lot 3: km 43+855 – km 65+965 – rest de executat şi realizare lucrări de remediere” va include 2 luni de proiectare şi 6 luni pentru execuţie. Dacă nu vor fi contestaţii, lucrările de remediere a acestui lot ar putea fi terminate până la finele anului viitor, conform estimărilor CNAIR.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET