COMANDAMENT DE IARNĂ. Autorităţile, pregătite să intervină pentru a sprijini populaţia

Peste 11.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi vor fi pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, după instituirea unui Cod galben de ninsori şi viscol.

27 nov. 2018, 15:20
COMANDAMENT DE IARNĂ. Autorităţile, pregătite să intervină pentru a sprijini populaţia

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunţat, marţi, că s-au liat măsuri pentru punerea în aplicare a planurilor de acţiune pentru sezonul rece, având în vedere emiterea avertizărilor cod galben de ninsori şi vânt puternic.

„S-a transmis o radiogramă tuturor Instituţiilor Prefectului din judeţele aflate sub atenţionare meteorologică pentru a asigura permanenţa pe toată perioada de manifestare a fenomenelor meteo severe. De asemenea, au fost prealertate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă pentru luarea tuturor măsurilor pentru protejarea populaţiei şi pentru asigurarea funcţionării la parametri normali a sistemelor de utilităţi publice”, a declarat Dajbog, potrivit news.ro.

Potrivit acesteia, a atenţie deosebită va fi acordată persoanelor care necesită asistenţă medicală permanentă, cum sunt bolnavii care au nevoie de dializă sau gravidele, iar acolo unde este cazul, acestea vor fi transportate preventiv în unităţile spitaliceşti.

„Pentru perioada cu temperaturi scăzute autorităţile locale vor lua măsuri pentru asigurarea unor spaţii în care ar putea fi cazate persoane surprinse de vremea severă. La nivelul judeţelor vizate de atenţionarea meteo, au fost suplimentate efectivele de intervenţie ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, astfel încât acţiunile acestora pentru limitarea efectelor fenomenelor meteo să se poată realiza în cel mai scurt timp”, a mai spus Dajbog.

Purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că peste 11.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi vor fi pregătiţi în aceste zile să intervină în sprijinul populaţiei în situaţia apariţiei unor situaţii de urgenţă provocate de vremea severă.

„Având în vedere că vremea se va menţine deosebit de rece până la sfârşitul săptămânii, când foarte mulţi cetăţeni se vor bucura de minivacanţa prilejuită de sărbătorirea Zilei Naţionale şi vor participa la manifestările publice organizate în mai multe oraşe, le recomandăm să-şi ia măsuri de protecţie şi să se îmbrace corespunzător. Celor care intenţionează să plece la drum în aceste zile le reamintim că trebuie să aibă autovehiculul echipat pentru circulaţia pe drumuri acoperite de zăpadă sau polei, trebuie să manifeste prudenţă la volan şi să urmeze indicaţiile poliţiştilor rutieri. Subliniez faptul că eventualele măsuri de restricţionare a circulaţiei rutiere sau de închidere a unor sectoare de drum se vor dispune numai în scop preventiv, pentru a nu pune în pericol oamenii şi pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină”, a mai afirmat Monica Dajbog.

Conducătorii auto trebuie să se intereseze din timp asupra condiţiilor meteo şi de drum din zonele în care urmează să se deplaseze.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o atenţionare Cod galben valabilă miercuri, între orele 2.00 şi 20.00, când se vor semnala intensificări susţinute ale vântului, ninsori viscolite, depunerea unui strat de zăpadă şi depuneri de gheaţă.

„În intervalul menţionat, în regiunile sudice şi sud-estice vor predomina ninsorile, în general moderate cantitativ, şi se va depune strat de zăpadă, local consistent. Pe arii restrânse, în special în dimineaţa zilei de miercuri (28 noiembrie) şi cu precădere în regiunile sud-estice vor fi depuneri de gheaţă”, arată ANM.

De asemenea, temporar vântul va avea intensificări cu viteze de 40-50 de kilometri pe oră, iar în estul, centrul, sudul Munteniei, în Dobrogea şi în sudul Moldovei rafalele vor atinge în general 55-75 de kilometri pe oră, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii sub 100 de metri.

Sunt vizate judeţele: Dolj, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Buzău, Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi, Vrancea, Brăila, Tulcea, Constanţa şi Galaţi.

Totodată, meteorologii au emis o informare valabilă de miercuri, de la ora 20.00, până vineri, la ora 10.00, care vizează intensificări ale vântului şi local zăpadă spulberată în sud-estul teritoriului, dar şi vreme deosebit de rece în toată ţara.

În intervalul menţionat, în sud-estul teritoriului vântul va avea intensificări cu viteze de 45-55 de kilometri pe oră, temporar în jur de 60 km/h, spulberând zăpada depusă, mai ales în cursul nopţii de miercuri spre joi (28/29 noiembrie) şi pe parcursul zilei de joi (29 noiembrie).

„Vremea va deveni deosebit de rece în toată ţara, astfel că temperaturile vor fi negative în majoritatea regiunilor, iar noaptea va fi ger (temperaturi sub -10 grade) în special în nordul, nord-estul şi centrul ţării”, mai spun meteorologii, menţionând că vremea se va menţine deosebit de rece până la sfârşitul săptămânii.