Comisia de control SIE: Traian Băsescu nu avea dreptul să primească informaţii despre ofiţeri acoperiţi

Comisia de control a SIE îi dă dreptate lui Teodor Meleşcanu şi spune că preşedintele Traian Băsescu nu avea dreptul legal să primească informaţii despre ofiţerii sub acoperire, asta deşi Băsescu a insistat în trei rânduri.

20 oct. 2014, 13:09
Comisia de control SIE: Traian Băsescu nu avea dreptul să primească informaţii despre ofiţeri acoperiţi

Potrivit lui parlamentarului Mihăiţă Calimente, preşedintele Traian Băsescu a cerut de trei ori informaţii de la SIE, dar acest organism l-a redirecţionat către Comisia SIE din Parlament.

„Din analiza pe care am făcut-o, rezultă că cererea domnului preşedinte, în baza actelor normative în vigoare cu referire la secretul de stat, nu putea obţine din partea Serviciului (Serviciul de Informaţii Externe – n. Red.) un asemenea răspuns. Şi acest lucru e documentat nu doar de Hotărârea de Guvern din 2013. Avem şi o hotărâre a Parlamentului, 44 din 1998, care spune care sunt şi limitele comisiei, până la ce nivel putem obţine informaţii de la SIE. Există un articol care spune foarte clar că ceea ce înseamnă operaţiune, ce înseamnă acoperirea ofiţerilor care lucrează în acest serviciu, tot ceea ce înseamnă această informaţiei, nici comisia parlamentară nu are acces. Preşedintele le-a trimis de trei ori, începând cu anul trecut, această cerere, de fiecare dată SIE a spus că nu se poate da un asemenea răspuns şi că preşedintele trebuie să se adreseze comisiei parlamentare de control a SIE. Dar comisia nu a primit niciun fel de cerere din partea preşedintelui. Nici acum nu am primit o cerere de la preşedinte în care să ceară lămuriri pe această temă”, a declarat Mihăiţă Calimente, şeful Comisiei SIE din cadrul Parlamentului.

De asemenea, în ceea ce priveşte potenţialul incident de securitate cu dosarul aparent uitat de Traian Băsescu la o televiziune, Mihăiţă Calimente afirmă că un astfel de incident de securitate este de competenţa SRI.

Totuşi, el a adăugat că documentele prezentate de Băsescu nu reprezentau nici măcar un secret de serviciu.

„În ceea ce priveşte incidentul de securitate, care ar fi avut loc la o televiziune, din documentele care au fost arătate, neştiind decât ce am văzut la televiziune, având în vedere că cei de la SPP aveau obligaţia de serviciu să se asigure că documentele pe care le avea preşedintele nu rămân acolo, responsabilitatea pe un asemenea incident ar fi fost de competenţa SRI. În rest, considerăm că acele documente nu reprezentau nici măcar un secret de serviciu. Documentele pe care le-a arătat preşedintele nu mai erau secrete, toate sunt trecute în Monitorul Oficial, nu mai erau secrete”, a afirmat Calimente.