Comisia pentru buget din Senat va întocmi, miercuri, raportul la propunerea legislativă privind RCA

Comisia pentru buget a Senatului se reunește miercuri, la ora 9.00, pentru a întocmi un raport propunerii de lege a Partidului Social Democrat privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule.

13 sept. 2016, 12:25
Comisia pentru buget din Senat va întocmi, miercuri, raportul la propunerea legislativă privind RCA

În ședința de marți, comisia nu a avut întrunit cvorumul necesar votului pe raport, însă a analizat amendamentele depuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară, Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI), transportatori (COTAR, FORT, UNTRR, APTE 2002 și ARTRI), precum și propunerile de modificări aduse de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare din România (UNSAR).

Noi am promis că azi (marți — n.r.) dăm raport ca să intre și în plen. Ședința a fost convocată la ora 11,00, am așteptat, dar se pare că nu reușim să facem cvorum. (…) Nu știu care sunt motivele, au fost cu avioanele. Au mai ajuns și avioanele între timp, au mai venit (membri ai Comisiei — n.r.), dar aceasta este situația. (…) Mie îmi pare rău fiindcă este o chestiune deosebit de importantă pentru milioane de români și vedem ce se întâmplă și în stradă. Este, de fapt, prima legiferare de acest gen despre RCA. Nu a existat o lege specială pentru RCA, cu toate că RCA este un instrument de stat obligatoriu. (…) Vreau să discutăm în mare și să auzim punctele de vedere și mâine dimineață, la 9,00, să ne întâlnim să putem da și votul„, a declarat președintele Comisiei pentru buget, Viorel Arcaș (PSD).

El a explicat că, deși pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri ar putea fi inclusă și ordonanța de urgență care reglementează RCA, propunerea de lege inițiată de PSD își va urma traseul legislativ.

Eu nu aș vrea să se înțeleagă că noi renunțăm la propunerea noastră. Este în circuit. Este prea mult cât am așteptat și eu nu am încredere că se va rezolva problema. Noi mergem înainte cu această inițiativă. Sperăm să dăm mâine votul pe raportul de admitere, să intre în plen și pe urmă să meargă la Camera Deputaților, care este for decizional. Noi credem că se poate rezolva și la Camera Deputaților până la sfârșitul lunii, dacă se dorește de toată lumea rezolvarea acestei probleme foarte importante„, a subliniat Arcaș.

La rândul său, Eugen Teodorovici a ridicat în discuție posibilitatea ca Guvernul să preia amendamentele pe care ASF, asiguratorii și transportatorii le-au înaintat pe marginea inițiativei legislative a PSD.

Domnule secretar de stat (în Ministerul Finanțelor — n.r.), dați-i domnului Cioloș acest mesaj, care este o provocare pe care eu o lansez către dânsul. Luați în calcul acea prevedere, din coduri faimoase, de abuz în serviciu, pentru că noi (comisia — n.r.) spunem clar un lucru, iar dvs aveți toate argumentele legale să o faceți sau nu aveți niciun argument legal să nu o faceți așa cum Parlamentul spune azi. Dacă mâine dați ordonanță fără aceste prevederi, iar noi le includem și trece de Parlament în forma pe care o discutăm azi, este un subiect de abuz în serviciu. Ministerul de Finanțe propune mai departe în Guvern alte versiuni decât cea pe care noi am discutat-o„, i-a spus Teodorovici secretarului de stat Attila Gyorgy.

Propunerea de lege este inițiată de senatorii PSD Viorel Arcaș, Leonardo Badea, Marius Bota, Eugen Teodorovici și senatorul UDMR Vegh Alexandru, are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

Modificările aduse legii RCA vizează, în primul rând, stabilirea clară a unor criterii pe baza cărora să fie calculat tariful de referință al RCA. Sarcina stabilirii tarifului de referință pentru RCA revine ASF, iar toate firmele asiguratoare sunt nevoite să îl respecte.

Alte prevederi stipulează că vârsta nu va mai fi un criteriu în stabilirea prețului contractului RCS, că numai cei care părăsesc teritoriul României sunt obligați să plătească cartea verde și că asigurarea RCA poate fi făcută în rate sau pentru o perioadă mai mică de timp (între o lună și trei luni).

De asemenea, a fost avansată și propunerea ca service-ului care refuză repararea unei mașini asigurate să i se retragă licența, iar asiguratorii care nu vor plăti în termenul legal vor avea de suferit, inclusiv prin posibilitatea de a-și pierde licența.

CITEŞTE ŞI: Transportatorii rutieri solicită Guvernului îngheţarea tarifelor RCA, prin Ordonanţă de Urgenţă