RAPORT: Concurenţa este ridicată în sistemul bancar, dar clienţii îndatoraţi sunt captivi

Sectorul bancar din România are un grad mic spre mediu de concentrare, ceea ce indică un grad relativ ridicat de concurență, însă nivelul ridicat de îndatorare a conduce la reducerea gradului de mobilitate a clienților, reiese din Raportul Consiliului Concurenței, intitulat 'Evoluția concurenței în sectoarele cheie 2015'.
Iulian Tudor
05 nov. 2015, 16:07
RAPORT: Concurenţa este ridicată în sistemul bancar, dar clienţii îndatoraţi sunt captivi

‘Situația sectorului bancar din perioada analizată indică o evoluție favorabilă din punct de vedere concurențial în sectorul bancar românesc. În ultimii 4 ani se observă o tendință de reducere a diferențialului dintre dobânda la credite și cea la depozite. De asemenea, indicii de concentrare arată un grad mic spre mediu de concentrare în sector. Creșterea restrictivității standardelor de creditare nu reprezintă în sine un element de îngrijorare privind concurența în sectorul bancar, dar coroborarea sa cu un nivel ridicat al gradului de îndatorare a clienților conduce la reducerea gradului de mobilitate a clienților. Așa cum se cunoaște, un nivel crescut al gradului de mobilitate a clienților este efectul unui mediu concurențial normal, iar scopul legislației de concurență, precizat și de art. 1 din Legea concurenței, îl reprezintă tocmai menținerea și stimularea concurenței și a unui mediu concurențial normal, în vederea promovării intereselor consumatorilor’, se arată în raportul Consiliului Concurenței, potrivit Agerpres.

Potrivit documentului, primele zece instituții de credit au avut cumulat o cotă de piață relativ constantă, între 77,8% și 78,4%, valoarea înregistrată la finalul anului 2014 fiind de 78,1%, în scădere față de anul 2013.

În plus, în perioada analizată, indicele de concentrare pe piață a scăzut semnificativ din 2008 în 2009, în perioada de început a crizei, după care aceasta s-a stabilizat. La finalul anului 2014, valoarea indicelui a fost cea mai scăzută din ultimii ani.

‘Aceste valori indică faptul că sectorul bancar are un grad mic spre mediu de concentrare, ceea ce indică un grad relativ ridicat de concurență. Cu toate acestea, pentru o interpretare mai bună a gradului de concurență trebuie analizați și alți indicatori, cum ar fi mobilitatea clienților bancari‘, mai reiese din raportul Concurenței.

Citeşte şi Bancherii se ajută în justiţie, împotriva clienţilor. ARB intervine în procesele privind creditele

În ceea ce privește gradul de concentrare, se observă o diferență mare între primii doi jucători și ceilalți, diferența care s-a erodat în timp.

Din punct de vedere al gradului de concentrare, putem spune că principalii doi jucători au pierdut cotă de piață în detrimentul următorilor. De asemenea, la finalul anului 2014, primii 7 jucători de pe piață dețineau împreună aproximativ 67% din piață, în timp ce următorii 33 dețineau aproximativ 33%’, se menționează în raport.

Potrivit documentului, primele două bănci mari, respectiv BCR și BRD, au avut în ultimii șase ani cote de piață cuprinse între 18 — 20% (BCR) și 14-16% (BRD). însă ambele sunt în scădere, și domină, în mod evident, mediul bancar românesc în fiecare categorie importantă (credite, depozite, active, capital).

‘A treia bancă este Banca Transilvania cu o cotă de piață de aproximativ 10%. Aceasta a achiziționat, anul acesta, Volksbank România, bancă care se situa la momentul achiziției pe locul 9 în topul băncilor. Următoarele bănci din punctul de vedere al dimensiunii (Raiffeisen Bank, UniCredit Bank și CEC Bank) au cote de piață aproape egale, situate între 7 — 8%, cote ce se păstrează relativ constante în perioada analizată. Cota de piață rămasă este foarte fragmentată între celelalte 34 de bănci’, se mai arată în raportul Consiliului Concurenței.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Țara din Europa a cărei suprafață crește de la an la an. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru
Capital.ro
A murit marele actor. Lumea a pierdut un adevărat geniu: Este o zi tristă...
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
800 de lei GRATIS pentru acești români! Ce trebuie să facă pentru acești bani
Adevarul
Ce bani avea Florian Coldea când conducea SRI. Profitul incredibil făcut din consultanţă, după ce s-a pensionat
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Pro TV pregătește marea lovitură. Filmările au început
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Medicii vin cu noi vești despre starea de sănătate a lui Robert Fico: „Acest progres va continua”. Cum se simte premierul Slovaciei la mai bine de o săptămână de la atac
Capital.ro
Muzica populară a pierdut o mare stea. Gheorghe Turda: Dumnezeu să îl ierte!
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
Scandal la Cluj între Simona Halep și Sorana Cîrstea!
stirilekanald.ro
Descoperirea secolului! Breaking news!
substantial.ro
Ultimul drum pentru Ionela și George, tinerii care urmau să se căsătorească, victime ale accidentului rutier de la Codăești
MediaFlux
MOSCOVA AMENINȚĂ ROMÂNIA! Atac dur chiar de la KREMLIN la adresa BUCUREȘTIULUI
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'