Conserve pentru câini, retrase din magazine. Conţin un medicament folosit la eutanasierea animalelor

Conservele cu mâncare pentru câini "Hunk of Beef", comercializate de compania Evanger’s, au fost retrase din magazinele americane, întrucât conţineau un medicament folosit la eutanasierea animalelor.

08 feb. 2017, 13:13
Conserve pentru câini, retrase din magazine. Conţin un medicament folosit la eutanasierea animalelor

În noaptea de Revelion, Nikki Mael, rezidentă în Washougal, un oraş din statul american Washington, i-a răsfăţat pe cei patru câini ai ei – Tito, Tank, Tinkerbell şi Talula – cu un desert sub forma unei conserve ”Hunk of Beef”, produsă de brandul Evanger’s. După doar 15 minute, animalele ei de companie au început să se comporte ”ca şi cum erau sub influenţa alcoolului”, să se împleticească şi să cadă peste picioarele stăpânei lor, după cum r.

Nikki Mael şi-a dus câinii în regim de urgenţă la o clinică veterinară, unde aceştia au fost internaţi în secţia de terapie intensivă. ”Când am ajuns acolo, erau moleşiţi. Nu se mai mişcau, nu mai făceau nimic”, a spus ea.

Tito a suferit mai multe crize şi convulsii în zilele următoare, iar căţeluşa Talula – care a mâncat cel mai mult din acea conservă – a murit.

Raportul toxicologic a dezvăluit ulterior cauza morţii sale. Un medicament denumit pentobarbital, folosit la eutanasiere, a fost descoperit atât în stomacul câinelui, cât şi în conserva cu hrană pentru câini comercializată de compania Evanger’s. ”Dacă această substanţă provine direct dintr-o conservă, atunci aceasta este o problemă urgentă”, au scris medicii americani în raportul toxicologic.

Potrivit Agenţiei americane a medicamentelor (U.S. Food and Drug Administration – FDA), compania Evanger’s, o afacere de familie care produce hrană pentru câini şi pisici, a decis să retragă din proprie iniţiativă cinci loturi ale produsului – reprezentând toate produsele din gama ”Hunk of Beef” ce au fost manufacturate în aceeaşi săptămână cu produsul incriminat.

Acele conserve au fost distribuite mai multor magazine en-detail şi vândute online în 16 state americane: Washington, California, Minnesota, Illinois, Indiana, Michigan, Wisconsin, Ohio, Pennsylvania, New York, Massachusetts, Maryland, South Carolina, Georgia şi Florida.

”Hunk of Beef” reprezintă cel mai bune vândut produs al companiei Evanger’s. Animalele de companie din Statele Unite mănâncă peste 1 milion de conserve cu acest produs în fiecare an, au precizat reprezentanţii companiei.

Până când Evanger’s a auzit despre incidentul din noaptea de Revelion, se crede că cel puţin 200 de câini mâncaseră deja conserve din acelaşi lot, însă nicio familie din Statele Unite, cu excepţia lui Nikki Mael, nu a raportat un incident asemănător.

Am fost dezamăgiţi de furnizorul nostru, în legătură cu o posibilă prezenţă de pentobarbital, iar noi i-am dezamăgit pe clienţii noştri”, au anunţat proprietarii companiei Evanger’s, care deţin această afacere de 82 de ani.

Deşi colaborează cu acelaşi furnizor de carne de vită de aproximativ 40 de ani, compania Evanger’s a decis să întrerupă imediat orice colaborare cu acesta. Furnizorul colaborează însă şi cu alte companii.

Sursa care a generat acea contaminare a rămas deocamdată necunoscută. Dar, întrucât pentobarbitalul este folosit în mod frecvent pentru eutanasierea animalelor, cea mai probabilă modalitate pentru ca acel medicament să ajungă într-o conservă cu hrană pentru câini constă în procesul de reutilizare a deşeurilor agroalimentare, potrivit unui raport întocmit de FDA în 2002. Produsele obţinute prin reutilizarea deşeurilor agroalimentare se bazează pe un proces industrial ce transformă ţesuturile animalelor sacrificate în ingrediente şi se pare că pentobarbitalul are capacitatea de a ”supravieţui” acelor procese industriale. Dacă animalele sunt eutanasiate cu pentobarbital şi apoi resturile lor de piele, oase şi ţesuturi sunt reutilizate, atunci pentobarbitalul poate să fie prezent în ingredientele agroalimentare procesate.

Dar, spun reprezentanţii companiei Evanger’s, studiile sugerează că pentobarbitalul este cel mai invaziv medicament folosit în hrana pentru câini bazată pe resturi agroalimentare reutizate, în contrast cu produsele companiei, care nu conţin ingrediente animale reutilizabile.

Evanger’s insistă asupra faptului că ”nu a fost conştientă de problema pentobarbitalului în industria alimentelor pentru animalele de companie”. Managerii firmei au analizat această chestiune, au stat de vorbă cu mai mulţi furnizori şi au descoperit mai multe lacune în regulamentul FDA.

Chelsea Sher, ai cărei părinţi conduc compania Evanger’s, a precizat într-o înregistrare video că scopul principal al firmei este acela de a ”acoperi” golurile” din legislaţie, pentru a se asigura că niciun animal eutanasiat nu va mai ajunge vreodată în fluxul de hrană pentru animalele de companie.

Pentobarbitalul este folosit şi în cadrul unui cocktail de medicamente utilizate în execuţiile unor prizonieri în cel puţin 14 state americane, precizează Death Penalty Information Center. Un condamnat executat cu pentobarbital în Oklahoma în 2014, Michael Lee Wilson, a început să ţipe la câteva secunde după injecţia letală, spunând că simte cum ”tot corpul îi arde”. În epocă, asociaţiile pentru drepturi civile au criticat injecţia cu pentobarbital, spunând că aceasta reprezintă o pedeapsă plină de cruzime, întrucât producătorii medicamentului sunt foarte rar verificaţi de autorităţi, iar serul poate fi uşor contaminat şi să inducă dureri îngrozitoare înainte de deces.

Compania Evanger’s a donat întreaga sumă de 5.800 de dolari pe care Nikki Mael încerca să o strângă pe o platformă de finanţare participativă pentru a-şi achita factura emisă de clinica veterinară în care au fost internaţi cei patru câini ai ei.

Compania americană a anunţat şi că va face o donaţie unui adăpost pentru animale din oraşul Washougal, în memoria căţeluşei Talula.