Consiliul Fiscal se aşteaptă la o creştere economică de 3,5%

Consiliul Fiscal se așteaptă la o creștere economică în jurul valorii estimate de Comisia Europeană, respectiv de 3,5%, în acest an, cu rezerva impactului unui an agricol mai slab, se arată în raportul anual pe anul 2014 al Consiliului Fiscal.

17 nov. 2015, 12:59
Consiliul Fiscal se aşteaptă la o creştere economică de 3,5%

„În opinia Consiliului fiscal, rezultatele înregistrate până acum indică posibilitatea materializării unui avans al creșterii economice din acest an în jurul recentei valori estimate de CE, cu rezerva impactului unui an agricol mai slab.

Reducerea cotei TVA la produsele alimentare și la serviciile de restaurant și catering, dinamica solidă a salariilor reale, revenirea pe creștere a investițiilor, precum și accelerarea dinamicii PIB real înregistrată la nivelul UE vor contribui la înregistrarea de către România a unui avans economic net superior celui previzionat la începutul anului”, precizează documentul citat de Agerpres.

RAPORTUL anual al Consiliului Fiscal: Eficienţa colectării impozitelor se menţine la un nivel scăzut

Pentru România, spune Consiliul Fiscal, prognoza de toamnă a Comisiei Europene anticipează un ritm de creștere economică de 3,5% în anul 2015 (cu 0,7 puncte procentuale mai mult decât în anul anterior) și o accelerare a creșterii în 2016 la 4,1%, în timp ce în prognoza preliminară de toamnă 2015, Comisia Națională de Prognoză estimează un avans al PIB real de 3,4% pentru 2015, respectiv de 4,1% pentru anul 2016.

„Estimarea pentru PIB real se bazează, mai ales, pe creșterea consumului privat și a investițiilor, precum și pe contextul internațional favorabil și pe manifestarea efectelor pozitive ale reformelor fiscale.

Astfel, cererea internă este de așteptat să înlocuiască în continuare exportul net ca principal motor de creștere economică, contribuția acestuia urmând să fie chiar negativă în 2015 și 2016. Investițiile ar putea înregistra o dinamică pozitivă ca urmare a costurilor mici pentru creditare, a măsurii fiscale de neimpozitare a profitului reinvestit în echipamente tehnologice, a prognozelor favorabile pentru creșterea economică, dar și în contextul unei posibile îmbunătățiri a absorbției de fonduri europene”, arată raportul Consiliului Fiscal.

Totodată, spune documentul, există așteptări favorabile și în ceea ce privește evoluția consumului privat ca urmare a creșterii venitului disponibil real al gospodăriilor, susținut de majorarea salariilor și de reducerea prețurilor ca urmare a reducerii cotei TVA pentru alimente începând cu luna iunie 2015.

„Creșterea cererii interne stimulează pozitiv și evoluția importurilor, în timp ce rata de creștere a exporturilor este afectată negativ de traiectoria descendentă a comerțului internațional astfel încât deficitul de cont curent este așteptat să crească în 2015 și 2016”, mai arată Consiliul Fiscal.