Controale de amploare înainte de Sărbători. 475 de brazi şi molizi, confiscaţi

Polițiștii au constatat 110 infracțiuni prevăzute în Codul Silvic, au confiscat 583 de metri cubi de material lemnos precum și 475 de pomi de Crăciun și peste 1.500 de kilograme de cetină de brad și molid.

30 nov. 2016, 18:08
Controale de amploare înainte de Sărbători. 475 de brazi şi molizi, confiscaţi

„În perioada 15 — 24 noiembrie, polițiștii au constatat, la nivel național, 110 infracțiuni prevăzute de Codul Silvic, au aplicat 2.174 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 1.256.000 de lei și au confiscat 583 de mc. de material lemnos, în valoare totală de 303.000 lei, 475 de pomi de Crăciun și 1.595 de kg. de cetină de brad/molid. (…) Premergător sărbătorilor de iarnă, polițiștii acționează, la nivel național, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite îndreptate împotriva fondului forestier național, în special a celor de tăiere, transport, prelucrare și comercializare a speciilor tinere de arborete de rășinoase (brad și molid), valorificate sub forma pomilor de Crăciun”, informează IGPR într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, echipele de control acționează în zonele și pe traseele vulnerabile, pe drumurile forestiere și pe drumurile publice, în zonele împădurite cu rășinoase și în piețe, târguri, oboare sau alte locuri de comercializare.

Mai mult de jumătate din pomii de Crăciun confiscați, 255 de brazi, au fost găsiți la sediul unei firme comerciale din Brăila. Aceștia erau deținuți fără documente de proveniență.

În cadrul acestei acțiuni au fost reținuți doi bărbați din comuna Soveja pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere ilegală de arbori și furt de material lemnos, iar față de administratorul societății din municipiul Brăila, polițiștii continuă cercetările pentru complicitate la tăiere ilegală de arbori și furt de material lemnos.

IGPR menționează că încălcarea legislației silvice care reglementează expedierea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun constituie contravenții silvice prevăzute în legislație, iar cuantumul amenzilor este cuprins între 5.000 și 10.000 de lei, fiind dispusă și măsura complementară a confiscării pomilor.

Vezi si: Linie specială RATB în perioada sărbătorilor de iarnă: În ce autobuze se vor putea asculta poveşti cu actori profesionişti