Coreea de Nord a testat o rachetă balistică. Surse americane spun însă că testul a eşuat

Coreea de Nord a testat o rachetă balistică, au declarat pentru Yonhap surse militare sud-coreene, conform BBC, care adaugă că încă nu se ştie cât de departe a ajuns racheta. Deşi un oficial SUA a declarat iniţial că racheta a aterizat în Marea Japoniei după un zbor de 30-40 de kilometri, ulterior a apărut informaţia conform căreia partea principală a rachetei a aterizat la 35 de kilometri de Pukchang.

RomaniaTV.net
29 apr. 2017, 05:25
Coreea de Nord a testat o rachetă balistică. Surse americane spun însă că testul a eşuat

Conform surselor citate, racheta a fost lansată sâmbătă dimineaţă, de la o bază din provincia Pyeongan, situată la nord de Phenian.

Partea nord-coreeană nu a făcut încă niciun comentariu pe acest subiect.

Surse guvernamentale americane citate de Reuters afirmă că testul a eşuat. Un oficial american a declarat că probabil este vorba despre o rachetă cu rază medie de acţiune, de tip KN-17.

Testul are loc la câteva ore după ce secretarul de stat american Rex Tillerson a făcut apel la întreaga lume pentru a obliga Coreea de Nord să renunţe la ambiţiile sale nucleare.

În urmă cu mai puţin de o săptămână, un alt test cu rachetă a eşuat, surse militare americane afirmând că aceasta a explodat la câteva secunde de la lansare.

Incidentul intervine în contextul în care Consiliul de Securitate ONU tocmai a analizat cazul Coreei de Nord şi Administraţia de la Washington a cerut intensificarea presiunilor internaţionale asupra regimului stalinist de la Phenian. Secretarul de Stat american, Rex Tillerson, a explicat că, în cazul în care presiunile diplomatice vor eşua, armata SUA este pregătită să intervină militar. „Toate opţiunile de reacţie la viitoare provocări trebuie să rămână disponibile. Acţiunile diplomatice şi financiare vor fi susţinute de intenţia contracarării agresiunii nord-coreene printr-o acţiune militară, dacă va fi necesar”, a atras atenţia Rex Tillerson.