Corina Creţu, despre îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşele europene

Lansat cu câteva luni înainte de alegerile locale din România, studiul „Calitatea vieții în orașele europene", care conține o prefață scrisă de comisarul Corina Crețu, oferă o imagine interesantă asupra temelor importante pentru cetățenii europeni din mediul urban – calitatea transportului în comun, a serviciilor de sănătate și de educație, existența spațiilor verzi, oportunitățile de angajare și multe altele.
Filip Stan
18 feb. 2016, 14:28
Corina Creţu, despre îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşele europene

Corina Crețu, comisarul european pentru Politică Regională, a descris studiul ca punând „un accent unic asupra calității vieții”, „oferind o imagine pozitivă asupra orașelor noastre europene” și fiind o dovadă a îmbunătățirilor standardului de viață din Europa în ultimii ani.

Pe lista de teme prioritare respondenții au plasat în primul rând serviciile de sănătate, șomajul și educația. Totodată, comisarul Corina Crețu a remarcat că dezvoltarea sistemului de transport public joacă un rol esențial în feedback-ul pozitiv primit din orașe precum Budapesta și Cracovia, iar îmbunătățirea serviciilor din domeniul sănătății sunt prioritare în Braga, Heraklion și Piatra Neamț. Pe de altă parte, există și o serie de aspecte negative cu impact la nivelul tuturor orașelor europene, precum oportunități limitate de achiziție a unei locuințe și dificultatea de a găsi un loc de muncă.

 

Rezultate surprinzătoare pentru București, Cluj și Piatra Neamț

În primul rând, comparativ cu 2012, a crescut nivelul de satisfacție în legătură cu serviciile de sănătate în Piatra Neamț (total de 41%) și București (40%). Totodată, 67% dintre cei chestionați au răspuns că le este ușor să găsească un loc de muncă în Cluj Napoca, iar 73% consideră că cetățenii străini sunt bine integrați în orașul lor.

Pe de altă parte, în București există nemulțumiri semnificative legate de oraș în general (52% nemulțumiți), de dimensiunile orașului și de transportul în comun (52%), instituțiile de educație (52%), de vecini și ceilalți locuitori (încredere de numai 35%), calitatea aerului (disatisfacție de peste 75%, cel mai mare nivel din Europa), nivelul zgomotului (67% nemulțumiți).

 

Corina Crețu: Există sprijin din partea Uniunii Europene

Corina Crețu atrage atenția asupra faptului că politica de coeziune 2014-2020 va investi masiv în zonele urbane, iar „aproximativ 15 miliarde € vor fi dedicate investițiilor în dezvoltarea urbană durabilă, gestionate direct de către autoritățile orașelor”.

„Sper că rezultatele vor inspira instituțiile și actorii interesați în dezvoltare urbană să implementeze o abordare holistică în privința provocărilor sociale, economice, culturale și de mediu. În acest sens, Uniunea Europeană oferă sprijin pentru zonele urbane, pentru a rezolva unele dintre problemele identificate”, a declarat comisarul european.

 

Despre cercetare

Studiul, realizat în perioada mai-iunie 2015, a implicat chestionarea a peste 40.000 de persoane din 28 de state membre ale UE, incluzând 79 de orașe și 4 orașe mari suplimentare (zonele Paris, Lisabona, Atena și Manchester).

Oslo din Norvegia și Zurich din Elveția se află în fruntea listei cu 99% din respondenți care s-au declarat mulțumiți de viața în orașele respective. Alte orașe importante care au avut un rating de satisfacție de 98% au fost Aalborg din Danemarca, Vilnius din Lituania și Belfast din Irlanda de Nord.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Cinci zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap după 20 iunie. Își schimbă viața, au parte de împăcări, iar norocul le surâde pe toate planurile
Capital.ro
Ţara dispare de pe hartă. Se fac planuri de INVAZIE: O necesitate ISTORICĂ
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Cornel Dinu șochează, după ce Țălnar i-a luat apartamentul: „Îmi fac testamentul. M-a nenorocit”
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
A fost dezlegat cel mai mare mister al omenirii. De ce trăim un anumit număr de ani
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât 300 de becuri simultan
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Șoferii, obligați să plătească. Banii pe care conducătorii auto nu erau pregătiți să-i achite
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
YouTuberul Fidias a câștigat un mandat în Parlamentul European la alegerile din Cipru
MediaFlux
RĂSTURNARE privind RECALCULAREA PENSIILOR! Lovitură pentru SENIORI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?