CRISTIAN CIOACĂ va fi eliberat din arest. Decizia este EXECUTORIE

CRISTIAN CIOACĂ va fi eliberat din închisoare. Condamnat la 22 de ani de închisoare pentru uciderea soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, fostul poliţist Cristian Cioacă va fi eliberat sub control judiciar, după ce un complet de divergenţă al Curţii de Apel Piteşti i-a admis, vineri, cererea de ridicare a arestului preventiv. Decizia va fi pusă în executare imediat, dar poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie. Fostul poliţist Cristian Cioacă, acuzat de uciderea avocatei Elodia Ghinescu, aşteaptă doar îndeplinirea formalităţilor ca să poată ieşi din penitenciarul Colibaşi.

14 feb. 2014, 15:21
CRISTIAN CIOACĂ va fi eliberat din arest. Decizia este EXECUTORIE

Cristian Cioacă va fi eliberat sub control judiciar. Magistraţii de la Curtea de Apel Piteşti au decis, vineri, ca soţul Elodiei să fie judecat în libertate.

Magistraţii de la Curtea de Apel Piteşti au dat sentinţa vineri. Cristian Cioacă a aflat decizia din spatele gratiilor, întrucât avocaţii nu au făcut cerere pentru a fi scos din Penitenciarul Colibaşi. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Am aflat şi eu semi-oficial despre această decizie. Poate fi o decizie definitivă. Nu este o decizie în favoarea lui, este decizia corectă, în raport cu dosarul. S-au dat informaţii trunchiate până acum, dar magistraţii au perspectiva reală asupra dosarului. Cu siguranţă procesul continuă în apel, aşteptăm rezultatele expertizelor criminalistice, iar sentinţa o vom afla la termenele următoare”, a declarat Cristina Radu, avocata lui Cristian Cioacă, pentru România Tv.

Cristian Cioacă se află în arest preventiv din 5 decembrie 2012, iar în 30 ianuarie 2013 a fost încarcerat la Penitenciarul Colibaşi, fiind transferat din arestul Politiei Capitalei.

Cristian Cioacă a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru omor calificat şi profanare de morminte, el fiind acuzat că şi-a ucis soţia, avocata Elodia Ghinescu, în august 2007.

În 2 iulie 2013, Cristian Cioacă a fost condamnat de Tribunalul Argeş la 21 de ani de închisoare pentru omor calificat şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte, urmând să execute, dacă decizia rămâne definitivă, 22 de ani de detenţie. Sentinţa instanţei de fond a fost atacată cu apel de toate părţile implicate, respectiv de Cristian Cioacă, de mama şi fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părţi civile în dosar, şi de procurori.

Fostul poliţist a mai fost obligat, prin sentinţa Tribunalului Argeş, să plătească suma de 135.000 de lei cheltuieli judiciare către stat şi echivalentul a 100.000 de euro cu titlu de daune morale fiului său minor Patrick, în calitate de parte vătămată. De asemenea, familia Ghinescu ar urma să primească daune morale de 100.000 de euro, în timp ce fratele Elodiei, Robert Ghinescu, 50.000 de euro.

Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că în noaptea de 29 spre 30 august 2007, „pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ generat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care Cristian Cioacă i-a aplicat soţiei sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia”.

Ulterior, Cristian Cioacă a dus trupul soţiei sale în cada băii principale, unde l-a depesat pentru a-l putea ascunde mai uşor, potrivit procurorilor.

„Folosind o geantă de voiaj de dimensiuni mari, pe care victima o cumpărase în timpul vacanţei în Dubai, precum şi perdeaua de duş din baia aferentă dormitorului (aceasta din urmă fiind menită a împiedica eventualele scurgeri de sânge), inculpatul Cioacă Constantin Cristian a transportat fragmentele de cadavru în portbagajul autoturismului şi le-a ascuns într-un loc necunoscut. S-a constat şi lipsa unor obiecte, precum: un cuţit cu lungimea de 25-30 cm, două prosoape, geanta de voiaj şi perdeaua de duş”, au notat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat că în noaptea în care ar fi ucis-o pe Elodia Ghinescu, copilul minor al celor doi se afla în apartament.

Elodia Marilena Ghinescu a dispărut de acasă la sfârşitul lunii august 2007, însă Cristian Cioacă, atunci poliţist la Poliţia din Argeş, a anunţat dispariţia acesteia abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea şefei lui.

Anchetatorii au luat în calcul, din primele momente, varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soţi şi în autoturismul bărbatului. Mai mult, în septembrie 2007, după două săptămâni de la dispariţie, anchetatorii au găsit într-o râpă haine având pete cu sângele Elodiei. În octombrie 2007, într-o râpă lângă Râşnov au fost găsite uniforma de poliţist a lui Cioacă, alte obiecte ale acestuia şi ale Elodiei.