Cristian Mungiu a fost numit Cavaler al Ordinului Legiunea de Onoare

Regizorul Cristian Mungiu a primit, joi, din partea ambasadoarei Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, însemnele de Cavaler al Ordinului Legiunea de Onoare, distincţie oferită de preşedintele Republicii Franceze.

19 oct. 2017, 16:03
Cristian Mungiu a fost numit Cavaler al Ordinului Legiunea de Onoare

La evenimentul care a avut loc joi, la reşedinţa Ambasadei Franţei au participat diplomaţi şi cineaşti, între care actriţa Medeea Marinescu, scenaristul şi regizorul Adrian Silişteanu, dar şi regizorul Laurent Cantet, invitatul special al ediţiei de anul acesta a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest.

Această decorare încununează un parcurs foarte bogat şi profund legat de Franţa, fie prin multiplele recunoaşteri pe care le-aţi primit la Festivalul de Film de la Cannes, cât şi prin coproducţiile dumneavoastră cu Franţa, în calitate de regizor sau producător. Fără putinţă de tăgadă, faceţi parte din peisajul cinematografic francez. Şi Franţa are şansa să vă fie asociată pentru filmele dumneavoastră care călătoresc în toată lumea. În ţara dumneavoastră, prin intermediul acestei frumoase iniţiative, care este festivalul dumneavoastră, promovaţi cinematografia franceză şi stilul cinematografic apărat de Franţa„, a spus ambasadoarea.

Ramis a făcut o trecere în revistă a parcursului carierei lui Cristian Mungiu. „Celebritatea dumneavoastră internaţională v-a făcut liderul unei noi generaţii de cineaşti români îndrăzneţi, angajaţi şi creativi. Vă folosiţi de acest renume pentru a ajuta, la rândul dumneavoastră, tinerii regizori români şi, astfel, faceţi posibilă vitalitatea şi diversitatea cinematografiei româneşti şi europene de mâine”.

Dragă Cristian, faceţi parte dintre acei artişti care se luptă în fiecare zi pentru diversitatea culturală din ţara dumneavoastră şi din Europa, pentru a apăra cinematografia independentă, artistică şi deschisă către lume. Acest angajament în favoarea creaţiei europene şi a industriei cinematografice europene este astăzi salutată de Franţa care doreşte să îi aducă un omagiu„.

Cristian Mungiu a fost decorat în trecut cu însemnele de Cavaler şi Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, recunoaşterea Ministerului francez al Culturii, pentru munca şi acţiunile în favoarea creaţiei cinematografice franceze.

În plină desfăşurare a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, este o plăcere şi o onoare pentru mine să vă decorez din nou. Acest moment are şi o conotaţie personală, deoarece prin filmele dumneavoastră, şi mai ales prin puternicul şi bulversantul «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», am descoperit cinematografia românească. Cristian Mungiu, în numele preşedintelui Republicii şi în virtutea atribuţiilor care mi-au fost conferite, vă numim Cavaler al Legiunii de Onoare„, şi-a încheiat Michele Ramis discursul.

La rândul său, Cristian Mungiu a declarat că o mare doză de noroc l-a acompaniat în viaţă, în general, şi în cariera de cineast, în mod particular.

Cineastul a povestit despre întâlnirea cu delegatul Festivalului de Film de la Cannes, Thierry Fremaux, şi despre începuturile festivalului pe care îl organizează de opt ani la Bucureşti.

Mungiu a precizat că este onorat să primească această recunoaştere, care este una extraordinară, şi a mulţumit pentru respectul oferit de Franţa, pentru iubirea pentru cinematografie şi prietenia acestei ţări care au avut un rol „decisiv, colosal” în viaţa lui.

Cristian Mungiu s-a născut pe 27 aprilie 1968, la Iaşi. A studiat literatura engleză, la Universitatea din Iaşi, iar în 1998 a devenit licenţiat în regie, după ce a urmat cursurile Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

Este primul regizor român care a câştigat Palme d’Or pentru lungmetraj, la ediţia din 2007 a Festivalului de Film de la Cannes, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.

Cineastul a semnat regia a 12 filme de scurt şi lung metraj. A debutat în lungmetraj cu filmul „Occident” (2002), cu Alexandru Papadopol în rolul principal, şi a continuat cu filmele „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007), „Amintiri din Epoca de Aur” (2009) şi „După dealuri” (2012).
În 2012, la Festivalul de Film de la Cannes, Cristian Mungiu a primit trofeul pentru cel mai bun scenariu, pentru povestea filmului „După dealuri”, care a primit şi premiul de interpretare feminină, atribuit actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.

De asemenea, Cristian Mungiu este primul cineast din România care a fost invitat să facă parte din juriul competiţiei oficiale de la Cannes, la ediţia din 2013. Juriul din acel an a fost prezidat de regizorul Steven Spielberg.

În 2012, regizorul a primit din partea Regelui Mihai I medalia „Crucea Casei Regale a României”, după ce, în iunie 2007, a primit Ordinul Naţional „Steaua Romaniei” în grad de Cavaler din partea preşedinţiei României. În mai 2013, a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor din partea Guvernului francez.

A înfiinţat, în 2003, împreună cu regizorul şi muzicianul Hanno Höfer şi cu directorul de imagine Oleg Mutu, compania de producţie Mobra Films.

Citeşte şi Regizorul Cristian Mungiu, invitat să facă parte din Academia care acordă Oscarurile