Cristian Socol: Nu mai are rost să continuăm acordul cu FMI, după 2015

Cristian Socol, consilier al primului-ministru, a declarat, la România TV, că o prelungire a acordului cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană după ce expiră este inutilă. Pe de altă parte, Socol a spus că nu există riscul unei denunţări a acordului existent.

12 iun. 2014, 17:09
Cristian Socol: Nu mai are rost să continuăm acordul cu FMI, după 2015

Întrebat dacă este periclitată finalizarea actualului acord cu FMI, Cristian Socol a răspuns: „Nu, în nici un caz. Nu este nici un pericol”. În schimb, prelungirea lui nu este dezirabilă. „După ce expiră în 2015, nu mai are rost să-l continuăm”. a spus consilierul pe teme economice al lui Victor Ponta.

Socol a justificat prin mai multe argumente reducerea cu 5% a contribuţiei de asigurări sociale la angajator. „Reducerea CAS are impact multiplicator în economie: creşte gradul de conformare voluntară al companiilor, iar în economie rămân 2 miliarde de lei, o parte putând fi folosiţi de firme pentru eventuale creştere salariale. Relaxarea fiscală trebuia făcută acum. În România, pentru ca un angajator să plătească un angajat cu un euro, el dă 1,8 € la stat. În momentul de faţă, avem 1.400.000 de lucrători la negru”, a explicat Socol.

În schimb, reducerea CAS amână alte măsuri preconizate de către Executiv. „Reducerea TVA nu se mai poate face anul acest pentru că reducerea CAS este o măsură-şoc”, a apreciat consilierul. În ce priveşte comentariile legate de rezervele Fondului Monetar Internaţional faţă de reducerea impozitării muncii, Cristian Socol a spus: „Ce-ar trebui să facem, să negociem acolo în genunchi?”

Remarca l-a iritat pe europarlamentarul PDL Theodor Stolojan. „Când semnezi un contract, se presupune că-l şi respecţi. Acolo se specifică clar că măsurile fiscal-bugetare se iau cu acordul partenerilor. Mă mir că vin de la domnul Socol asemenea sforăituri patriotarde. E păcat că un conferenţiar universitar le lansează”, a comentat fostul prim-ministru.

În ce priveşte nerelungirea acordului FMI, Stolojan a apreciat că ar trebui luată în calcul dacă Uniunea Europeană va decide să prelugească sau nu acordarea suplimentului de cofinanţare de 10% pentru proiectele cu fonduri comunitare în cazul ţărilor care au un acord cu Fondul.

Stolojan a avertizat că reticenţele Fondului exprimate în discuţiile de la Bucureşti vizează nu doar reducerea CAS, cât capacitatea Guvernului de a se menţine în ţintele macroeconomice convenite anterior, anume deficitul bugetar, şi managementul întreprinderilor de stat.