Cum primea şpăgi directorul Casei de Pensii Bihor: Pizza, whiskey, atenţii în bani

Reţinut de procurorii DNA Oradea pentru 24 de ora, Leontin Ţîrle, directorul Casei Judeţene de Pensii Bihor a fost arestat pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de către judecătorii Tribunalului Bihor, putând fi atacată la Curtea de Apel Oradea.
Alina Costache
13 iun. 2016, 03:19
Cum primea şpăgi directorul Casei de Pensii Bihor: Pizza, whiskey, atenţii în bani

Ancheta în cazul şefului Casei Judeţene de Pensii Bihor a pornit de la dosarul medicilor şi asistenţilor Serviciului de Expertiză Medicală din cadrul instituţiei, arestaţi anul trecut pentru corupţie, scrie Vocea Transilvaniei. 

Procurorii îl acuză pe Ţîrle de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată şi tăinuire în formă continuată. Ancheta de la Casa de Pensii, declanşată anul trecut, arăta că toţi medicii Serviciului de Expertiză Medicală primeau bani de la pacienţi, sistemul fiind unul foarte bine pus la punct. Directorul Casei de Pensii Bihor ştia de sistemul şpăgilor din curtea sa, ba mai multe era şi el unul dintre corupţi.

Pentru a-l favoriza pe şeful Serviciului, Vasile Sălăjan, Ţîrle ar fi refuzat să aplice o dispoziţie a Casei Naţionale de Pensii care, încă din 2013, stabilea că pentru încadrarea în grade de handicap nu este nevoie de avizul medicului şef. Aşa se face că, deşi bihorenii nou încadraţi nu ar mai fi trebuit să bată drumurile până la Oradea, fiind suficient să depună actele la cabinetul de expertiză medicală în a cărui rază teritorială îşi au domiciliu, din cauza directorului şi a protejatului său, oamenii ar fi fost chemaţi în continuare la avizare şi…cotizare.

Anul trecut, în luna septembrie a fost înregistrat primul denunţ împotriva lui Ţîrle de către una dintre doctoriţele Serviciului de Expertiză. Aceasta le-a spus anchetatorilor că, în cursul anului 2014 şi în cursul anului 2015, sub pretextul unor ocazii cum ar fi sărbătorile legale, ziua de naştere ori plecarea în concediu, i-a dat directorului între 500 – 700 euro.

Potrivit procurorilor DNA Oradea, scopul remiterii acestor sume a fost acela ca directorul să tolereze „practica” doctoriţei, de a primi bani de la persoanele care se prezentau la cabinet.

La câteva zile de la primul denunţ, o altă doctoriţă a sesizat procurorii cu privire la faptul că Ţîrle a primit de la ea, în mod repetat, în cursul anului 2014 şi 2015, între 200 şi 300 euro, tot ca să închidă ochii cu privire la şpăgile încasate. Denunţurile la adresa directorului au continuat, iar membrii Serviciului de Expertiză le-au spus anchetatorilor nu doar că Ţîrle ştia de practicile lor, ci chiar îi proteja şi ajuta, explicând chiar şi cum se înţelegeau când şi câţi bani să îi ofere.

Pizza şi whiskey

Unul dintre denunţători susţine că, de Crăciun, în 2014, precum şi de Paşti, în 2015, i-a dat lui Ţîrle 250 euro de fiecare dată. De asemenea, cu ocazia zilei de naştere a directorului, medicul susţine că i-a dat 25 pizza şi o sticlă de whiskey, foloase ce proveneau din banii primiţi ca şpagă.

„Aceste sume de bani şi bunuri au fost predate cu scopul păstrării de către medic a unui loc de muncă suficient de comod, cu un program lejer şi pentru ca directorul executiv să nu intervină în practica sa de a primi bani de la persoanele care se prezentau la cabinetul său medical din cadrul Serviciului de Expertiză a Capacităţii de Muncă Bihor”, se arată în referatul DNA.

Tot în 2015, Ţîrle ar fi primit de la un singur medic câte 1.000 de lei săptămânal, iar în 2014 şi 2015, de Paşti, Crăciun şi de ziua lui, directorul a primit de 18 ori câte 300, 500 sau 700 de euro.

Anul trecut, în timp ce medicii erau supravegheaţi, Ţîrle a primit, de la un singur medic, bani aproape în fiecare zi. În 18 mai 2015 – 800 lei şi 50 euro; în 19 mai – 600 lei şi 50 euro; în 20 mai, o sumă a cărei valoare nu a putut fi stabilită; în 2 iunie – 500 lei şi 100 euro; în data de 3 iunie – 600 lei şi 100 euro; în 5 iunie – 200 lei şi 100 euro; în 8 iunie – o sumă a cărei valoare nu a putut fi stabilită; în 9 iunie – o sumă a cărei valoare nu a putut fi stabilită; în 11 iunie- 500 lei şi 100 euro.

Procurorii arată că, în 2014 şi 2015, patru medici i-au dat lui Ţîrle bani de Paşti, Crăciun şi de ziua lui. Înainte să-i dea banii, medicii discutau pe tema cuantumului, punându-se de acord în acest sens, iar una dintre doctoriţe era de obicei cea care îşi anunţa colegii în legătură cu remiterea banilor. Ţîrle le-a indicat medicilor chiar şi unde să primească banii, în biroul unuia dintre ei.

„Astfel, rezultă că în cadrul Casei Judeţene de Pensii Bihor s-a format un obicei care consta în aceea că medicii specialişti din cadrul Serviciului de Expertiză a Capacităţii de Muncă îi remiteau sume de bani lui Ţîrle Leontin cu diverse ocazii cum ar fi Sărbătorile de Paşti, de Crăciun şi ziua de naştere a acestuia. La început, sumele de bani îi erau remise lui Ţîrle Leontin în biroul acestuia, însă acesta le-a transmis medicilor, prin intermediul lui (…), să nu mai meargă în biroul său pentru a i se remite banii, deoarece va veni el la (…) în birou; acesta, la rândul său, îi anunţa pe medici prin intermediul lui (…) când Ţîrle Leontin ajungea la el în birou”, se arată în referatul DNA. Medicii denunţători au declarat că toţi se înţelegeau de obicei şi îi remiteau directorului sume de bani în acelaşi cuantum. „Toate aceste împrejurări confirmă faptul că sumele de bani nu reprezentau simple cadouri oferite în mod obişnuit cu ocazia unei zile de naştere, ci constituiau o parte a unei practici constante, tocmai în considerarea ideii că Ţîrle Leontin cunoştea că medicii primeau sume de bani cu titlu de mită de la pacienţi”, mai arată procurorii DNA.

Procurorii DNA arată că şeful Serviciului de Expertiză Medicală aranja şi împărţea sumele de bani primite de la pacienţi într-un mod constant şi clar stabilit: un plic cu bani primiţi de la pacienţi era pregătit pentru asistenta sa, banii pe care îi reţinea pentru cheltuieli personale erau puşi într-o geantă în camera oficiu din spatele biroului său, iar plicul cu bani pregătit pentru Ţîrle  era pus în buzunarul de la pantaloni.

În zilele în care pregătea plicurile cu bani pentru Ţîrle, Vasile Sălăjan părăsea pentru scurt timp cabinetul medical, în jurul orei 11.30, după care revenea, îşi lua lucrurile personale şi pleca de la serviciu. Mai mult, cu câteva ocazii, arată anchetatorii, chiar afirmă că merge la „director” sau la „Tinu”.

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Domnitorul român de care puțini își mai aduc aminte. A fost numit de turci să conducă Moldova, era nepotul lui Ștefan cel Mare, a sfârșit ucis în somn de boierii nemulțumiți
Capital.ro
Condusul interzis pentru șoferii pensionari. Se va face voluntar. Statul îi trimite la autobuz
Playtech.ro
Cum păstrezi pepenele tăiat proaspăt mai mult timp. Trucul care îl menține zemos aproape o săptămână
Adevarul
„Se servește într-o pâine ridicolă”. Reacția unui turist britanic în România, după ce a mâncat ciorbă de fasole în pâine
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Orașul invizibil, desprins parcă de pe altă planetă. Oamenii trăiesc sub pământ
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Încă un adolescent găsit mort în apele Mureșului! Este al doilea copil înecat în mai puțin de 24 de ore
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Capital.ro
Război Rusia-NATO în 2027. Avertismentul Poloniei a trezit Europa: Rusia va fi pregătită!
StirileBZI
România introduce taxarea digitală pe șosele! Contează cât poluezi și cât conduci
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie