Cutremur cu magnitudinea 6, în California. Zeci de persoane au fost rănite

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în statul american California duminică dimineaţa, a anunţat Institutul de Geologie din SUA.

24 aug. 2014, 11:08
Cutremur cu magnitudinea 6, în California. Zeci de persoane au fost rănite

Potrivit sursei citate, epicentrul seismului a fost situat la opt kilometri nord-vest de oraşul American Canyon. Nu există momentan informaţii privind producerea de pagube.

Postul CNBC a transmis că magnitudinea preliminară a seismului a fost de 6,1, iar seismul s-a resimţit în zona golfului San Francisco şi în tot nordul Californiei. Este de aşteptat ca un cutremur de asemenea magnitudine să producă pagube moderate, în special în regiunea Solano County.

Cel puţin 70 de persoane au fost rănite în urma cutremurului. Mai multe clădiri au fost avariate, s-au produs incendii, pene de curent electric şi s-au spart ţevi de apă şi de gaz, scrie cotidianul Los Angeles Times.

Acesta a fost cel mai puternic cutremur din regiune din ultimii 25 de ani (după cel cu magnitudinea de 6,9 care a lovit Loma Prieta şi s-a soldat cu 63 de morţi) şi a avut epicentrul la circa 10 kilometri sud de regiunea viticolă Napa Valley. Cutremurul s-a produs la orele locale 3:30 a.m şi a durat circa 30 de secunde. Majoritatea pagubelor par să fi avut loc în zona oraşului Napa, unde mai multe conace care nu au fost consolidate de-a lungul timpului au avut de suferit, inclusiv câteva clădiri istorice.

La ceva mai mult de două ore după cutremur, care s-a resimţit în întreaga zonă a Golfului San Francisco, un alt seism de suprafaţă, cu magnitudinea de 3,6, a fost anunţat de Institutul de Geologie din SUA. Institutul a avertizat că este posibil ca în următoarea săptămână să se mai producă între 30 şi 70 de replici de mică intensitate, cu o magnitudine între 3 şi până în 5. Riscul unei replici cu o magnitudine de 5 sau mai mare este de circa 54%, a informat Institutul.

Rezidenţii din zonă au postat pe Twitter numeroase fotografii cu distrugerile produse în interiorul locuinţelor. Pompierii din regiunea Napa au anunţat că au fost bombardaţi cu apeluri telefonice din partea oamenilor, care au oferit informaţii inclusiv despre persoane rănite. O purtătoare de cuvânt a unui centru medical din Napa a spus că majoritatea celor 70 de răniţi spitalizaţi au tăieturi, zgârieturi şi cucuie, cei mai mulţi fiind trataţi şi apoi externaţi.

Peste 42.000 de oameni au rămas fără curent electric în zona Golfului San Francisco. O şosea a fost avariată, cutremurul provocând spărturi în asfalt care ar putea provoca pene de cauciuc.