Cutremur de magnitudine 7.1 în Mexic. Bilanţul creşte: 248 de morţi, mii de răniţi, clădiri prăbuşite. Trei zile de doliu VIDEO UPDATE

Un cutremur puternic s-a resimțit, marți seara în Ciudad de Mexico provocând clătinarea serioasă a clădirilor și mii de oameni au ieșit speriați în stradă. Marţi, mexicanii comemorau cutremurul devastator din 19 septembrie 1985,când seismul cu magnitudinea 8 a lăsat în urmă peste 5.000 de morţi. Urmează trei zile de doliu în memoria victimelor cutremurului.

19 sept. 2017, 18:43
Cutremur de magnitudine 7.1 în Mexic. Bilanţul creşte: 248 de morţi, mii de răniţi, clădiri prăbuşite. Trei zile de doliu VIDEO UPDATE

 UPDATE: 10:52: Autorităţile mexicane au decretat trei zile de doliu naţional în memoria victimelor seismului

UPDATE 09:33: Bilanţul seismului care a lovit centrul Mexicului a crescut la cel puţin 248 de morţi, relatează BBC News.

UPDATE 09:23: Numărul morţilor a ajuns la peste 220 de persoane, potrivit celui mai recent bilanţ dat de oficialităţi

UPDATE 08:48: Seismul devastator de marţi s-a produs exact la exact 32 de ani de la alt seism devastator pentru Ciudad de Mexico.

UPDATE 07.32 Bilanţul cutremurului cu magnitudine 7,1 care a zguduit marţi centrul Mexicului a ajuns la 149 de persoane, iar salvatorii caută în continuare supravieţuitori în clădirile prăbuşite, anunţă Reuters.

Secretarul Internelor Miguel Angel Osorio Chong a afirmat la televiziunea locală că echipele de salvatori intervin la mai multe clădiri unde există informaţii că sunt blocaţi oameni, spunând că intervenţiile sunt făcute cu mare grijă şi că va fi nevoie de mai mulţi oameni pentru echipele de intervenţie.

Aproximativ două milioane de persoane din capitală nu au curent electric sau servicii de telefonie. De asemenea, autorităţile au avertizat populaţia să nu fumeze pe străzi, pentru că au fost rupte conducte de gaze.

Primarul Ciudad de Mexico, Miguel Angel Mancera, a declarat pentru postul de televiziune Televisa, că cel puţin 44 de clădiri s-au prăbuşit sau sunt grav avariate.

 UPDATE 23:30 – Cel puţin cinci persoane au murit în urma cutremurului de 7,1 din Mexic

Cel puţin cinci persoane au murit în urma cutremurului de 7,1 care s-a produs în sudul Mexicului şi care a provocat prăbuşirea a peste 20 de clădiri în capitala Ciudad de Mexico, informează The Guardian.

 UPDATE 23:20 – Daune la stadionul Azteca, după cutremurul din Mexic

Miticul stadion Azteca din Mexic a fost afectat de cutremurul de 7,1 grade, meciul dintre Club America şi Cruz Azul fiind amânat.

Terenul Azteca a fost primul care a găzduit două finale ale Cupei Mondiale în 1970 şi 1986.

Arena are o capacitate de 87.000 de spectatori.

UPDATE 23:10 – Primarul oraşului Ciudad de Mexico a anunţat că cel puţin 20 de clădiri s-au prăbuşit în capitala ţării.

UPDATE 22:50 – Numeroase clădiri s-au prăbuşit şi mai multe persoane se află sub dărâmături, fără a se cunoaşte exact numărul acestora, scrie Reuters.

Pe reţelele de socializare au apărut imagini cu o clădire care se prăbuşeşte, în urma cutremurului.

UPDATE. Un cutremur puternic a fost resimțit marți în Ciudad de Mexico, relatează Reuters. Televiziunea mexicană și rețelele media sociale au difuzat imagini cu clădiri avariate grav în capitală, unde mulți oameni au ieșit pe străzi.

Șeful protecției civile, Luis Felipe Puente, a declarat că nu au fost raportate pagube materiale până acum, dar mii de oameni au fugit din clădirile de  birouri de pe bulevardul central Reforma din Ciudad de Mexico, în timp ce alarmele au început să sune și traficul rutier s-a oprit mai multe minute.

Estimarea inițială a magnitudinii seismului, făcută de US Geological Survey (serviciul american de monitorizare geologică) a fost de 7,4. Epicentrul determinat a fost la opt km la sud-est de Atecingo, în statul Puebla din centrul Mexicului. Mișcarea s-a produs la o adâncime de 51 de kilometri.

UPDATE: Amploarea eventualelor pagube sau victime era neclară imediat, însă oameni au fugit din clădiri de birouri, în centru, pe bulevardul Reforma.

Potrivit agenţiei mexicane de seismologie, cutremurul a avut o intensitate de 6,8, iar epicentrul acestuia a fost localizat la est de capitală, în statul Puebla.

Institutul Seismologic american, US Geological Survey a transmis că intensitatea a fost de 7,1 grade și epicentrul său este situat la est de orașul Puebla.

Mii de oameni au ieșit pe stradă” în Mexico, notează Institutul Geologic al Statelor Unite.

 

Seismul a s-a produs la 8 kilometri de Atencingo, o localitate de statul Puebla, la o adâncime de 51 de kilometri.

În urmă cu o săptămână, pe 8 septembrie a avut loc un cutremur cu magnitudinea 8,1 în largul coastelor Mexicului, la o adâncime de 33 de kilometri. 96 de oameni și-au pierdut viața.

Epicentrul a fost situat la 123 de kilometri sud-vest de oraşul Pijijiapan, la o adâncime de 33 de kilometri.

 

 

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 18h14min UTC (ora locala 13h14min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in centrul Mexicului, in statul Puebla, pe partea continentala a tarii, spre deosebire de cazul seismului cu magnitudinea moment 8,1 produs pe 8 septembrie in apropierea coastei statului mexican Chiapas. Epicentrul a fost situat relativ aproape de capitala Mexico City, la sud-est. Cutremurul s-a produs la adancimea de 30 km si a avut magnitudinea de 7,1 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Miscarea seismica a fost resimtita puternic in centrul tarii, inclusiv in capitala.
La 19 septembrie 1985, un cutremur major cu magnitudinea moment Mw 8,0-8,1 a afectat grav capitala Mexico City, provocand distrugeri majore si mii de victime; seismul a fost urmat de un cutremur secundar cu magnitudinea de 7,5 grade produs a doua zi.