Cutremur puternic, de 7.9, în Nepal. Peste 1.100 de morţi, temple prăbuşite, avalanşe pe Muntele Everest FOTO

Un seism cu magnitudinea de 7.9 a avut loc, sâmbătă, în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului. Cutremurul a provocat pagube importante. Peste o mie de persoane au murit.

25 apr. 2015, 07:48

UPDATE 19.10 Potrivit Reuters, ultimele informatii arată că până acum sunt circa 1.130 de morţi

UPDATE18.03 Cel mai recent bilanţ al cutremurului indică aproape 1.000 de morţi. (AFP)

UPDATE 16:52 Nepalul a declarat stare de urgenţă după ce bilanţul morţilor în urma cutremurului a ajuns aproape de 900, potrivit BBC News.

UPDATE 15:11 Un oficial al ministerului nepalez de interne a anunțat potrivit unei estimări preliminare decesul a 688 de persoane în regiunile populate ale Nepalului, din care numai în capitala Kathmandu au fost înregistrate 181 decese, scrie agenția Reuters.

UPDATE 15:10 Numeroși alpiniști implicați în diferite expediții pe Everest au fost surprinși sâmbătă de avalanșe, în urma cutremurului din Nepal, până în prezent fiind înregistrate opt victime în rândul cățărătorilor, alte zeci de persoane fiind blocate din cauza nămeților, potrivit unui oficial nepalez, scriu AFP și Reuters.

UPDATE 13:35 Numărul morţilor în urma cutremurului din Nepal a ajuns la 449, potrivit poliţiei, informează Reuters.

UPDATE 12:41 Ministerul Afacerilor Interne din Nepal a anunţat că mai mult de 150 de persoane au murit in capitala ţării, Kathmandu, în urma cutremurului de 7,9, informează CNN.

UPDATE: Potrivit unor martori, mai multe persoane au fost rănite şi ucise în urma cutremurului produs sâmbătă dimineaţă în Nepal. USGS a anunţat că s-au înregistrat replici cu magnitudini de 6,6 şi respectiv 5,1.

UPDATE: Mai multe persoane au fost rănite în capitala nepaleză Kathmandu și o persoană a decedat fiind lovită de o statuie care a căzut.

Există temeri că numărul celor răniți sau decedați ar putea evolua în următoarele ore, transmite Xinhua, potrivit Agerpres.

UPDATE: Au fost semnalate avalanşe pe Muntele Everest din cauza cutremurului puternic din Nepal. Turnul Dharahara s-a prăbuşit, potrivit IBNLive. 400 de oameni ar fi blocaţi sub dărâmături.

Epicentrul cutremurului a fost localizat la 80 de kilometri nord-vest de Kathmandu. Seismul s-a produs la o adâncime de 11 kilometri, potrivit Associated Press.

‘Acesta este un cutremur din categoria celor puternice’, a declarat Mohammad Shah Alam, directorul adjunct al departamentului meteorologic din Bangladesh, citat de DPA.

(w500) Cutremurul

Există informaţii privind pagube în capitală şi în împrejurimi, dar deocamdată nu se ştie dacă s-au înregistrat victime. Echipele de intervenţie au fost mobilizate în zonele afectate.

Cutremurul a fost resimţit şi în India şi Pakistan.

Oamenii au ieșit din locuințe în New Delhi și se află pe străzi, iar unii dintre aceștia se îndreaptă spre spitale, potrivit Agerpres.

Potrivit unor martori, numeroase clădiri din capitala Kathmandu au fost afectate, dar și din orașe mai îndepărtate din nordul Indiei, precum New Delhi, Kolkata sau Gauharti Patna, relatează Xinhua și Reuters.

(w500) Un bloc de

Un ofițer de poliție din statul indian Bihar a declarat că liniile telefonice au fost inundate de apeluri de la oameni din toate zonele populate, pentru moment nu se cunosc date despre pagubele înregistrate, scrie Reuters.

Potrivit corespondentului Reuters la Kathmandu mai multe clădiri și pereții multor locuințe s-au prăbușit.

În New Delhi cutremurul a durat timp de un minut sau poate chiar puțin peste un minut, transmit televiziunea indiană NDTV și agenția DPA.