Dacian Cioloş, alături de soţia sa, la ceremonia organizată de secretarul general ONU. Cum au ajuns cei doi în America

Dacian Cioloș și soția sa, Valerie Cioloș, au participat marți la ceremonia de primire organizată de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în onoarea șefilor de delegație prezenți la cea de-a 71-a sesiune a Adunării Generale a ONU. Cei doi au ajuns în America separat, soţia premierului plătindu-şi singură deplasarea.

20 sept. 2016, 15:01
Dacian Cioloş, alături de soţia sa, la ceremonia organizată de secretarul general ONU. Cum au ajuns cei doi în America

Premierul Dacian Cioloș a fost prezent și la evenimentul de marcare a primei aniversări de la adoptarea Agendei 2030.

Șeful Executivului de la București participă la deschiderea segmentului la nivel înalt al celei de a 71-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, după care are programată o întâlnire bilaterală cu președintele Egiptului, Abdel Al-Sisi.

Şi Valerie Cioloș, soția premierului Dacian Cioloș, se află în Statele Unite ale Americii, la invitația unor prieteni, au precizat oficiali ai Guvernului pentru Agerpres.

„Doamna Valerie Cioloș se află deja în Statele Unite ale Americii, la invitația unor prieteni. Și-a plătit personal toate costurile deplasării și va asigura reprezentarea la evenimentele din marja Adunării Generale a ONU al căror format implică prezența soției șefilor de delegații unde a fost invitată”, a precizat Executivul.

Dacian Cioloș va fi prezent la dejunul la nivel înalt oferit de Ban Ki-moon, în onoarea șefilor de delegație, dar și la Summitul liderilor privind criza globală a refugiaților, organizat de SUA alături de Canada, Etiopia, Germania, Iordania, Mexic și Suedia, care are loc marți după-amiază.

Tot marți, Cioloș va avea întrevederi cu secretarul general ONU, cu președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și cu directorul executiv al UNEP, Erik Solheim.

Premierul român va lua parte, la sediul ONU, la evenimentul ”Open Government Partnership: Five Year Celebration”, coprezidat de președinții Africii de Sud și Franței. În cursul serii, premierul va participa la recepția oferită de UE, dar și la cea dată de președintele SUA Barack Obama și de prima doamnă Michelle Obama, în onoarea șefilor de delegație.

Dacian Cioloș va fi prezent și la recepția oferită șefilor de delegații pentru aniversarea inițiativei HeForShe de președintele Finlandei și directorul executiv al UN Women.

Liderii de stat şi guvern din peste 130 de ţări de pe glob vor participa anul acesta la dezbaterea generală la nivel înalt a Adunării Generale a ONU,unde vor discuta despre o serie de probleme la nivel mondial, în special situaţia din Siria, intensificarea acţiunilor teroriste şi criza refugiaţilor.

Aproximativ 135 de şefi de stat ori guvern şi peste 50 de miniştri sunt aşteptaţi să participe la dezbaterea generală la nivel înalt a celei de-a 71-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, care va începe marţi şi se va încheia pe data de 26 septembrie, relatează agenţia de ştiri The Associated Press, preluată de Mediafax.

Reuniunea are loc în contextul escaladării tensiunilor etnice şi religioase, conflictelor civile din Africa şi Orientul Mijlociu, intensificării pericolului reprezentat de terorismul islamic, efectelor tot mai vizibile ale schimbărilor climatice şi criza mondială a refugiaţilor.

Mai mulţi lideri au participat luni la primul summit ONU cu privire la imigranţi, în urma evenimentului fiind aprobată o declaraţie cu scopul unei mai bune coordonări a reacţiei la criza refugiaţilor, în condiţiile în care la nivel mondial sunt peste 65 de milioane de persoane strămutate. 

Premierul Dacian Cioloş a plecat luni la New York pentru a participa la Adunarea Generală ONU, în cadul căreia participă la o recepţie oferită de preşdintele SUA Barck Obama şi are programate întâlniri cu Secretarul General ONU, Ban Ki-moon, preşedinţii Finlandei, Palestinei şi Egiptului. Premierul român va susţine o alocuţiune în cadrul dezbaterii generale la nivel înalt.