Dacian Cioloş, după ultimatumul lui Dragnea: Guvernul va lua o decizie privind SALARIUL MINIM până la sfârşitul anului

Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, că Executivul va lua o decizie privind salariul minim până la sfârşitul acestui an. Cioloş a spus că nu a luat ca pe "un ultimatum" solicitarea liderului PSD, Liviu Dragnea, de majorare a salariului minim. 

14 dec. 2015, 12:29
Dacian Cioloş, după ultimatumul lui Dragnea: Guvernul va lua o decizie privind SALARIUL MINIM până la sfârşitul anului

Dacian Cioloş a fost întrebat, luni, la Parlament, cum a primit ultimatumul pe care i l-a dat Liviu Dragnea în pivinţa creşterii salariului minim. 

„Nu îl iau ca pe un ultimatum, pentru mine este importanta discutia din comisia tripartidă. (…) Vineri va avea loc o discuţie cu Ministerul Muncii şi Finanţelor, cu patronatele şi sindicatele. Săptămâna viitoare vom convoca Comisia tripartită, unde se vor lua decizii pe baza analizelor pregătite. Suntem constienţi  că Guvernul trebuie să ia o decizie până la sfârşitul anului vizavi de salariul minim, indiferent că este vorba de menţinerea salariului minim actual sau de modificarea lui „, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Oficialul a precizat că este îngrijorat de impactul pe care ar putea să îl aibă asupra sectoarelor în care „profitul este fragil”, orice decizie privind modificarea salariului minim. „Mă îngrijorează impactul nu asupra bugetului de stat, care este minim. Sunt şi multe sectoare economice care nu lucrează la nivel de salariu minim, dar avem şi câteva sectoare care au un nivel al profitului fragil şi acolo trebuie să vedem care este impactul deciziilor privind salariul minim asupra anumitor sectoare. Trebuie să existe un echilibru între sectorul bugetar şi cel privat„, a completat Cioloş.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, sâmbătă, că aşteaptă ca premierul Dacian Cioloş să anunţe până cel târziu marţi, când intenţionează să mărească salariul minim. În cazul în care prim-ministrul nu va face nicio declaraţie în acest sens, PSD „nu mai poate avea o colaborare foarte strânsă cu acest Guvern”.

Inca astept si astept cu foarte mare interes o declaratie clara, de intentie, din partea primului ministru, sa ne spuna cand prognozeaza ca se va mari salariul minim.

Este o solicitare ferma, sa ne spuna cel mai tarziu pana marti, cand intentioneaza sa mareasca salariul minim. Explicatiile doamnei ministru de Finante nu ne multumesc nici pe noi, nici pe nimeni. Nu ne da niciun orizont. Astfel, inseamna ca nu mai putem avea o colaborare foarte stransa cu acest Guvern„, a declarat liderul PSD Liviu Dragnea, la congresul TSD.

Întrebat dacă este un ultimatum adresat premierului Cioloş pentru ca PSD să voteze bugetul pe 2016, Dragnea a spus că „este o solicitare ferma si nu facuta in guma, din partea PSD, pentru ca este vorba de 1,2 milioane de romani pentru care 120 de lei poate sa insemne ca au bani pentru plata caldurii, iarna”.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat vineri, că salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei, întrucât este nevoie de un studiu de impact al acestei creşteri asupra competitivităţii României şi al mediului privat, unde este posibilă o migrare spre economia gri sau neagră.

Citeşte şi: DEZBATERI în Parlament. Dacian Cioloş a prezentat bugetul pe 2016. PSD va vota proiectul