Dacian Cioloş, bilanţ la un an de guvernare: Suntem Guvernul Zero, dar zero corupţie, zero populism, zero minciună DISCURSUL COMPLET

Premierul Dacian Cioloş a făcut, miercuri dimineaţa, înaintea şedinţei de guvern, un scurt bilanţ la împlinirea unui an de mandat. El a comentat, cu privire la porecla primită de "guvernul zero", că este "guvernul zero corupţie, zero populism, zero minciună".

16 nov. 2016, 08:59
Dacian Cioloş, bilanţ la un an de guvernare: Suntem Guvernul Zero, dar zero corupţie, zero populism, zero minciună DISCURSUL COMPLET

„Mâine (joi – n.r.) se împlineşte un an de când am preluat acest mandat şi aş vrea ca – fără să facem ceremonii, pentru că nu e cazul – aş vrea totuşi să profităm de această oportunitate şi sã ieşim cu toţii să explicăm, să ne facem un prim bilanţ al acestui an şi prefer să îl facem noi că dacă nu, vedeţi – sunt alţii care îl fac şi vin cu bilanţ de genul „guvernul zero”. Trebuie să spunem „Da, suntem guvenul zero corupţie, zero populism, zero minciună” şi, pornind de aici, să trecem să explicãm câteva lucruri care au fost făcute în acest an. Aşa cum am spus la începutul mandatului, nu ne propunem să revoluţionăm România într-un an de zile, dar vom lansa, am spus atunci, câteva reforme câteva domenii-cheie”, a spus premierul Cioloş la începutul şedinţei de guvern, potrivit Mediafax.

El le-a cerut miniştrilor să iasă public cu un bilanţ, respectiv realizările, ceea ce şi-au propus şi nu au reuşit să facă, dar şi cu ceea ce a fost început şi nu este încă finalizat.

„Cred că e important să ne facem şi propria analiză şi să facem şi public, în aşa fel încât cei interesaţi de realitate şi de adevăr, dincolo de populismul probabil inerent unei campanii electorale, să putem discuta şi aşezat despre ceea ce s-a făcut şi despre ceea ce mai rămâne de făcut”, a adăugat Cioloş.

Declaraţia completă a premierului, redată de site-ul Guvernului:

O să avem o ordine de zi mai lungă astăzi, însă, înainte de a intra în ordinea de zi vreau să vă amintesc faptul că mâine se împlinește 1 an de când am preluat acest mandat și aș vrea ca, fără să facem ceremonii, pentru că nu e cazul, aș vrea totuși să profităm de această oportunitate și să ieșim cu toții să explicăm, să ne facem un prim bilanţ al acestui an şi prefer să îl facem noi, pentru că, dacă nu, vedeţi, sunt alţii care ni-l fac şi vin cu bilanţ de genul ”guvernul-zero” şi trebuie să spunem da, suntem guvernul zero-corupţie, zero-populism, zero-minciună şi să pornim de aici să trecem să explicăm câteva lucruri care au fost făcute în acest an.

Aşa cum am spus la începutul mandatului, nu ne propunem să revoluţionăm România într-un an de zile, dar vom lansa, am spus atunci că vom lansa câteva reforme, în câteva domenii-cheie şi aş vrea să putem să le explicăm. Astfel, v-aş ruga, doamna ministru Dragu, domnul ministru Pîslaru, să explicaţi pornind de la creşterea economică, pe care am înregistrat-o în acest an, în ce fel s-a reflectat ea şi în crearea de locuri de muncă şi să explicaţi în ce domenii s-au creat acele 154.000 de noi locuri de muncă în acest an, să explicăm şi faptul că creşterea aceasta economică s-a simt şi în buzunarele românilor pentru că salariul mediu a crescut cu aproape 13%. Cred că e important să detaliem puţin aceste cifre şi să nu rămânem doar la cifre abstracte. Totodată, o să-l rog pe domnul ministru Pîslaru, împreună cu domnul ministru Dumitru, să explice şi modul în care am investit în combaterea abandonului şcolar în acest an, cu mai multe programe, şi să amintiţi să explicaţi faptul că am decis decontarea integrală a navetei a celor peste 125.000 de elevi, că am introdus aceste programe-pilot „Masa caldă în şcoli”, „Fiecare copil în grădiniţă”, programe care şi ele contribuie la scăderea abandonului şcolar, şi o să-l rog pe domnul Dumitru să explice şi de ce a fost nevoie să organizăm acel concurs pentru ocuparea posturilor de directori în şcoli, concurs care nu a mai fost organizat de ani de zile, şi de ce e important să avem management profesionist şi în şcoli, şi nu numiri politice. 

Domnule Grigorescu, o să vă rog, dincolo de reformele care au fost lansate în anumite companii care au fost căpuşate în aceşti ani, dacă ne uităm la modul în care au fost conduse, dar, dincolo de asta, să explicaţi, să intraţi în detaliile textului pe care înţeleg că l-aţi pus în dezbatere publică, cu strategia energetică – am promis la începutul mandatului că după studii, analize, consultări cu specialiştii din domeniu, vom lăsa viitorului guvern această strategia finalizată şi cred că e util să intrăm în dezbatere şi să explicăm mixtul energetic pe care îl propunem şi justificarea lui, dar cred că e important să spunem şi ceea ce mi-aţi spus ieri discutând de acest bilanţ, de faptul că, dincolo de strategii şi de viziuni macro, cu acel program de asistenţă financiară mai contribuim şi la reducerea numărului de locuinţe, mai ales din zone izolate, fără acces la electricitate, şi faptul că din cele circa 100.000 de locuinţe, din câte am înţeles, care încă nu au electricitate în România, pentru circa 10.000 problema va fi rezolvată în perioada imediat următoare şi cred că ar fi util să daţi câteva detalii legat de acest lucru.

La Ministerul Fondurilor Europene, vă rog să explicaţi şi să încercaţi să găsiţi o formulă matematică, în care să explicaţi că zero fonduri europene înseamnă de fapt circa 6 miliarde de euro care au intrat în ţară din fonduri europene anul acesta, pe toate programele europene şi cred că trebuie insistat pe faptul că dacă pentru perioada 2007-2013 aveam absorbţie 58%, când am venit, în momentul de faţă avem un pic peste 80%, dacă am înţeles. 

Şi, tot legat de fonduri europene, domnule ministru Irimescu o să vă rog  să ţineţi la curent agricultorii cu plata subvenţiilor în avans pentru anul următor, după ce, chiar dacă cu o întârziere care vine din trecut, am finalizat plăţile pe anul acesta, am început, iată, după ce ne-am făcut temele şi sistemul informatic funcţionează, am început să facem şi plata în avans. Da, 700 de milioane de euro, şi sper să continue până la suma totală, care a fost prevăzută pentru această plată în avans. 

La transporturi, o să-l rog pe domnul ministru să explice faptul că pe cei 300 de kilometri de şantiere lucrurile sunt deblocate din punct de vedere administrativ şi că ar trebui să se poată lucra în perioada următoare şi faptul că înţeleg că vom fi în situaţia de a lăsa moştenire viitorului guvern peste 1.000 de kilometri de proiecte pregătite sau în pregătire, studii de fezabilitate, proiecte tehnice, în așa fel încât tot ce avem în Masterplan pentru anii următori să fie pregătit de lansare.

La sănătate, domnul ministru Voiculescu, astăzi avem pe ordinea de zi o ordonanţă prin care profesionalizăm managementul în spitale. Cred că cu fondurile pe care am decis să le alocăm, inclusiv pentru investiţii în spitale, în anii următori, e important să avem un management profesionist care să-şi asume o bună gestiune a spitalelor, dar totodată cred că e important să subliniaţi şi măsurile care au fost luate anul acesta pentru creşterea salariilor în sănătate prin corecţii ale inechităţilor care existau în sistem şi, dincolo de faptul că s-a mărit alocaţia de hrană, în sfârşit, după ani de zile, am clarificat şi plata gărzilor medicilor, care nu doar că aduce venituri consistente pentru medici, meritate de altfel, foarte bine meritate, dar în felul acesta clarifică cred că şi situaţia legată de realizarea gărzilor în spitale. 

Am dat doar câteva exemple de lucruri care au fost făcute anul acesta şi care trebuie explicate în detaliu. O să vă rog pe fiecare dintre dvs, în zilele următoare, să ieşiţi public şi să vă faceţi un bilanţ cu realizările, dar şi cu ceea ce v-aţi propus şi n-aţi reuşit să realizaţi, cu ceea ce a fost început şi nu este încă finalizat, cred că e important, cum am spus, să ne facem şi propria analiză şi să facem şi public în aşa fel încât cei interesaţi de realitate şi de adevăr, dincolo de populismul probabil inerent unei perioade de campanie electorală, să putem discuta şi aşezat despre ceea ce s-a făcut şi despre ceea ce mai rămâne de făcut. Vă mulţumesc. Cu aceasta o să vă propun să ne pregătim să intrăm pe ordinea de zi.

Citeşte şi: Şedinţă de Guvern: Miniştrii discută despre modificarea şi completarea Legii privind reforma în domeniul sănătăţii