Cioloş: NU există ROMÂNI printre victimele atentatelor teroriste din Bruxelles. SRI a activat CELULA DE CRIZĂ

Premierul Dacian Cioloş a transmis, marţi, că este "profund șocat și preocupat de situația gravă produsă de exploziile de la Bruxelles". Mai mult, a spus oficialul, nu există cetăţeni români printre victimele atentatelor teroriste din Belgia. La nivelul SRI s-a activat celula de criză, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.

22 mart. 2016, 09:54
Cioloş: NU există ROMÂNI printre victimele atentatelor teroriste din Bruxelles. SRI a activat CELULA DE CRIZĂ

UPDATE Sistemul Național de Alertă Teroristă se menține la nivelul „Albastru – precaut”, a anunțat, marți, Serviciul Român de Informații.

În România, Sistemul Național de Alertă Teroristă se menține la nivelul „Albastru — precaut”. Acest nivel înseamnă că, până în prezent, nu există informații care să ducă la o legătură directă între evenimentele din Bruxelles și riscuri la adresa securității naționale. Cu toate acestea, SRI a luat toate măsurile necesare la nivel național și ne asigurăm de menținerea climatului de siguranță a cetățenilor români„, susține șeful SRI, Eduard Hellvig.

UPDATE. Jandarmeria a suplimentat numărul echipajelor în apropierea ambasadelor din Bucureşti şi a Aeroportului „Henri Coandă”, în mai multe zone a fost mobilizat un număr mai mare de forte de ordine, SRI urmând să ia măsuri la nivel naţional.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, marţi, că a avut discuţii atât cu ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, cât şi cu ambasadorul Gheorghe Tinca şi s-a asigurat că nu există cetăţeni români între victimele atentatelor din Bruxelles.

Misiunile diplomatice ale României, atât ambasada, cât și reprezentanța permanentă, sunt mobilizate să dea ajutor cetățenilor români care au nevoie. M-am asigurat că nu există victime cetățeni români, nici la aeroport și nici răniți în stația de metrou. Cetățenii români care erau în misiune la Bruxelles în diferite vizite de lucru la Comisia Europeană sunt, în momentul de față, la reprezentanța permanentă, am avut o discuție cu cei de acolo, deci sunt în siguranță„, a explicat Cioloș.

Guvernul pe care îl conduc este profund șocat și preocupat de situația gravă produsă de exploziile de la Bruxelles, din această dimineață. Guvernul României condamnă cu fermitate aceste manifestări de violență și își exprimă sprijinul pentru autoritățile belgiene și europene pentru a pune capăt unor asemenea situații și pentru consolidarea securității în spațiul european. De asemenea, Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor și asigură cetățenii că s-au luat toate măsurile necesare pentru consolidarea securității pe plan intern„, a transmis Dacian Cioloş, printr-un comunicat de presă.

Premierul a declarat că, urmare a atentatelor produse marţi dimineaţă în Bruxelles, a avut o discuţie cu şeful SRI, Eduard Hellvig, şi cu ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, el precizând că, din informaţiile existente, „în România lucrurile sunt sub control şi nu există riscuri„.

Am avut o discutie cu seful Serviciului Roman de Informatie si cu domnul Toba. In Romania totul este sub control si nu exista riscuri pentru Romania. In schimb, am cerut domnului Toba si domnului ambasador Tinca sa transmita Belgiei disponibilitatea noastra pentru ajutor. Impreuna cu domnul Iohannis, am avut o discutie prin care sa ajutam romanii si autoritatile belgiene in cazul in care vor considera ca este nevoie. Facem toate demersurile ncesare pentru a ne asigura protectia cetatenilor romani” a spus premierul Cioloş.

La nivelul SRI s-a activat celula de criză, în urma atentatelor teroriste comise la Bruxelles, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea. SRI ar urma să adopte, pe teritoriul României, măsuri suplimentare de securitate, similare celor adoptate după atentele din Franța.

MAE a mobilizat deja la ambasada noastra la Bruxelles celula de criza, precum si numere de telefon pentru oricine are nevoie de informatii oferite de autoritatile romane. Avem deja o echipa la aeroportul din Amsterdam, unde a fost deviata cursa Tarom. Avem echipa consulara. Din informatiile pe care el avem, cursa Tarom isi luse deja zborul inainte de producerea atentatelor„, a precizat Dacian Cioloş.

Citeşte şi: Mai multe EXPLOZII la metroul din Bruxelles. Sunt cel puţin 10 morţi FOTO VIDEO