DAN VOICULESCU a fost audiat în dosarul ICA: Nu mi-e teamă. Ar fi neplăcută o pedeapsă cu EXECUTARE

DAN VOICULESCU a fost audiat, luni, la Curtea de Apel Bucureşti în dosarul privind privatizarea Institutului pentru Cercetări Agricole (ICA), în care fondatorul PC a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. La finalul audierii, Voiculescu a declarat că judecătorii au fost "corecţi", iar întrebările lor "pertinente". Magistraţii au audiat şi alţi inculpaţi din dosar şi au decis ca următorul termen să fie pe 4 august. 

07 iul. 2014, 04:06
DAN VOICULESCU a fost audiat în dosarul ICA: Nu mi-e teamă. Ar fi neplăcută o pedeapsă cu EXECUTARE

Dan Voiculescu a fost audiat, luni, la Curtea de Apel în dosarul ICA, la final, acesta declarând că întrebările judecătorilor au fost corecte şi pertinente. După Voiculescu, instanţa a mai audiat o parte dintre inculpaţi, printre care şi Sorin Pantiş.

UPDATE 22.00 Curtea de Apel Bucureşti a decis să reia procesul pe 4 august, după ce a audiat o parte din inculpaţii în dosar.

UPDATE 13.40 Audierea lui Dan Voiculescu s-a încheiat. „Judecătorii au fost corecţi, toate întrebările au fost corecte şi pertinente,” a declarat Voiculescu, după audiere.

Întrebat dacă îi este teamă de o pedeapsă cu executare, Voiculescu a spus: „Nu e vorba de teamă, e neplăcută o pedeapsă cu executare, eu cred că în ţara asta dacă e să se facă nedreptăţi, sunt nedreptăţi mult mai mari decât această eventuală nedreptate care mi s-ar face mie”.

De asemenea, Voiculescu a fost întrebat cum apreciază faptul că, în anul 2007, Ambasada SUA l-a inclus într-un top 5 al oligarhilor din România. „În primul rând, cred că Ambasada SUA are alte meniri decât să stabilească oligarhii României. În al doilea rând, regret enorm că România are doar cinci oligarhi, pentru că oligarhii, pe lângă lucrurile rele, rele, rele, mai au şi lucruri bune, printre care şi faptul că asigură locuri de muncă. Aici nu este un concurs de locuri, ca atare nu ştiu pe ce loc sunt. De fapt, eu nu sunt pe niciun loc, sunt pensionar, nu mai sunt nici măcar oligarh. Sigur, toată lumea vrea să mă menţină ca oligarh. Nu mă deranjează”.

UPDATE 13.15 Judecătoarea pune întrebări la foc semi-automat, ţintite, despre o serie întreagă de firme implicate în dosar, despre terenuri vândute si cumpărate, scrie HotNews, punându-l de multe ori în încurcătură.

Voiculescu incearca sa explice instantei ca ICA era intr-o situatie jalnica inainte de privatizare si ca el a salvat Institutul. Judecatoarea intreaba daca a fost „beneficiar real” al GRIVCO, in sensul legii privind spalarea banilor. Voiculescu: „Nu am fost”. Judecatoarea intreaba de ce se numeste atunci GRIVCO Voiculescu. El explica: „Eu l-am infiintat imediat dupa Revolutie, in 1992 cred. E ca si copilul meu”.

UPDATE 12.30 Voiculescu a acuzat DNA că nu i-a respectat dreptul la apărare şi a depus un memoriu în care se plânge de ancheta procurorilor.

UPDATE 12.10 A început audierea lui Dan Voiculescu. Fondatorul PC  îşi menţine toate declaraţiile anterioare şi nu recunoaşte faptele.

UPDATE 12.00 Potrivit România TV, avocatul Mateuţ a intrat în polemică cu judecătorul Camelia Bogdan. Aceasta l-a ameninţat cu AMENDĂ JUDICIARĂ pentru tulburarea solemnitatii sedintei.

UPDATE 11.50 Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a solicitat încă o amânare. Mateuţ susţine că cei doi judecători au fost desemnaţi pentru acest proces înainte sa fie aduşi de la Tribunalul Bucureşti la Curtea de Apel, spunând că e vorba de un „incident procedural” ce trebuie soluţionat de un alt complet de judecată. Şi această cerere a fost respinsă.

UPDATE 11.40 Avocaţii au cerut amânarea dosarului. Magistraţii au respins cererile. Au fost respinse şi solicitările formulate de Grivco şi Compania de cercetări aplicative de amânare a cauzei.

UPDATE 11.30. Procesul a început, toţi inculpaţii sunt prezenţi.

DAN VOICULESCU este audiat luni la Curtea de Apel, într-un nou termen al dosarului privind privatizarea ICA. La termenul de săptămâna trecută al procesului, avocaţii au încercat fără succes să amâne dosarul, ei solicitând inclusiv recuzarea celor doi noi judecători din dosar, Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea.

Tot atunci, instanţa a decis extinderea sechestrului asigurator pus pe o parte din averea lui Dan Voiculescu şi a celorlalţi inculpaţi.

Luni dimineaţa, Dan Voiculescu a mers din nou la sediul IPJ, unde le-a spus jurnaliştilor că astăzi este un pic mai trist.

„Dimineaţa asta sunt un pic mai trist. O televiziune a intrat cu bocancii în viaţa privată a doamnei Rădulescu. Doamna Rădulescu este avocatul pe comercial al grupului”, a spus Voiculescu.

„Vă spun un secret al meu. Eu par foarte dur, foarte ermetic, dar sunt foarte sensibil. De multe ori oamenii sensibili intră într-o carapace tocmai pentru a se apara de răutăţile oamenilor. Nu am făcut rău în viaţa mea”, a adăugat Voiculescu. 

Citeşte şi Dan Voiculescu îşi face ONG pentru a investiga activităţile lui Traian Băsescu

Instanţa a pus sechestru pe 36 de hectare care aparţineau ICA, peste 9 milioane de acţiuni de la Compania de Cercetări Aplicate şi Investiţii donate de Dan Voiculescu fiicei sale Camelia Voiculescu şi pe alte 9 milioane de acţiuni donate celeilalte fiice, Corina Voiculescu.

De asemenea, instanţa a dispus sechestru şi pe averea altor inculpaţi, printre care şi asupra unui împrumut luat de Sorin Pantiş, fost ministru al Comunicaţiilor, de la HVB Bank.

Judecătoarea Camelia Bogdan le-a atras atenţia avocaţilor să nu lipsească la termenul din 7 iulie, pentru că oricum vor fi desemnaţi avocaţi din oficiu.

Citeşte şi: Dan Voiculescu, o nouă vizită la Poliţie: Am intrat într-o bătălie cu Băsescu, trebuie să îmi asum

La finalul săptămânii trecute, avocaţii lui Dan Voiculescu au depus şi cerere de strămutare a dosarului, de la Curtea de Apel Bucureşti la o altă instanţă, aceasta urmând să fie judecată pe 24 septembrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC ‘Bioprod’ SA Bucureşti.

Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.

Citeşte şi: LOVITURĂ pentru Dan Voiculescu. Află ce au decis magistraţii

 În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC ‘Benefica’ SA Bucureşti (firmă din grupul Grivco) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.