Danemarca: S-a descoperit o FORTĂREAŢĂ VIKINGĂ circulară

Arheologii din Danemarca au descoperit o fortăreaţă vikingă circulară, despre care istoricii susţin că ar fi putut fi folosită pentru a lansa o invazie asupra Angliei, relatează publicaţia britanică The Daily Telegraph.

07 sept. 2014, 14:49
Danemarca: S-a descoperit o FORTĂREAŢĂ VIKINGĂ circulară

O fortăreaţă vikingă circulară a fost descoperită în Danemarca. Fortăreaţa, descoperită pe insula daneză Zealand, la aproximativ 49 de kilometri sud de Copenhaga, este a cincea cetate circulară descoperită de arheologi şi prima în peste 60 de ani.

‘Este o veste mare’, a declarat Lasse Sonne, un istoric specializat în civilizaţia vikingă de la Institutul Saxo al Universităţii din Copenhaga.’Deşi au existat vikingi în alte ţări, aceste fortăreţe circulare sunt specifice Danemarcei. Mulţi au renunţat la speranţa că au mai rămas multe nedescoperite’, explică el.

Asemenea celorlalte fortăreţe circulare descoperite anterior, Vallo Borgring ar data de la sfârşitul secolului al X-lea, din timpul domniei lui Harald I, regele care a creştinat Danemarca şi Norvegia, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, unii istorici susţin că fortăreaţa ar fi fost construită de către fiul său, Sweyn I, primul rege danez al Angliei, ca tabără de antrenament sau cazarmă de unde putea lansa o invazie asupra Angliei.

Fortăreaţa are un diametru de circa 144 de metri, ceea ce o face a treia ca mărime descoperită de arheologi. Istoricii cred că structura sa geometrică ar fi putut fi inspirată de vechile tabere romane descoperite de vikingi în timpul raidurilor asupra Angliei.