Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, vrea să dea 10 milioane de lei pentru Catedrala Neamului

Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, consideră că administrația locală trebuie să sprijine Biserica Ortodoxă Română pentru a termina construcția Catedralei Mântuirii Neamului, el susținând că bugetul local poate suporta nu numai ajutorul pentru finalizarea lucrărilor la catedrală, ci și construirea unui nou spital municipal în sectorul 1 al Bucureștiului.

26 aug. 2016, 11:43
Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, vrea să dea 10 milioane de lei pentru Catedrala Neamului

„Catedrala Mântuirii Neamului este un simbol al BOR, al ortodoxiei, iar România este o țară majoritar ortodoxă, cu o biserică națională puternică, demnă și independentă. Respectăm toate celelalte culte, dar suntem, într-o proporție covârșitoare, creștini ortodocși. Atunci când va fi gata, Catedrala va deveni simbolul credinței noastre, transmisă românilor din generație în generație. Acest lucru nu știrbește cu nimic prețuirea pentru cei care au alte tradiții și nici dreptul la opinie al celor care se consideră liber cugetători. De aceea, consider că administrația locală trebuie să aloce o sumă de bani pentru ca acest edificiu să fie gata la 1 decembrie 2018”, a declarat Tudorache, joi, pentru Agerpres.

El a precizat că suma solicitată Consiliului Local pentru sprijinirea acestui proiect este de 10 milioane de lei, sumă ce reprezintă „o mică parte” din fondurile necesare pentru finalizarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului.

„În cazul nostru, al Sectorului 1, acest efort financiar nu va afecta alocările bugetare pentru finanțarea celorlalte proiecte de anul acesta. De altfel, noi ne-am implicat și în reabilitarea lăcașurilor de cult din sector, mai ales a bisericilor care sunt monumente istorice și fac parte din patrimoniul cultural național”, a explicat Daniel Tudorache.

El a menționat că va respecta votul majorității în CL, întrucât consilierii locali sunt reprezentanți ai comunității din sectorul 1, dar le-a sugerat acestora ca, „indiferent de partidul pe care îl reprezintă, să își asume o poziție fermă în această chestiune”.

„Nu putem să facem din credințele și tradițiile românilor subiect de gâlceavă politică. Eu sunt creștin ortodox, susțin solicitarea BOR și îmi asum ceea ce cred și ceea ce fac. Cei care gândesc altfel trebuie să își asume și ei punctul de vedere în mod public și consecvent”, a arătat Tudorache.

Primarul va propune Consiliului Local al Sectorului 1 să reia dezbaterea privind acordarea sprijinului financiar pentru finalizarea lucrărilor la Catedrală.

Citeşte şi: Primăria Sectorului 1 a găsit teren pentru construirea unui spital regional