Daunele morale stabilite în cazul torţionarului Vişinescu, suportate de statul român

Specificul infracțiunii săvârșite de Alexandru Vișinescu în calitate de director al Penitenciarului Râmnicu Sărat obligă însuși statul la suportarea, în solidar, a prejudiciului cauzat de inculpat, deoarece acesta a acționat ca reprezentant al instituțiilor statului, se arată în motivarea condamnării pronunțate de Curtea de Apel București.

25 sept. 2015, 18:41
Daunele morale stabilite în cazul torţionarului Vişinescu, suportate de statul român

Curtea constată că obligația de plată a daunelor morale stabilite a li se cuveni celor trei părți civile incumbă atât inculpatului (…), cât și celor trei părți responsabile civilmente citate în procesul penal, respectiv Administrația Națională a Penitenciarelor, Ministerul Afacerilor Interne și statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice. (…) În speță, Curtea a arătat deja că inculpatul a săvârșit faptele reținute a constitui infracțiune în exercitarea funcției de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat (aflat în structura organizatorică a Direcției Generale a Penitenciarelor și Coloniilor de Muncă), acționând ca ofițer activ al Ministerului Afacerilor Interne (al cărui cadru în rezervă este și în prezent) și agent al statului. (…) Curtea consideră că specificul infracțiunii săvârșite de inculpat obligă însuși statul la suportarea prejudiciului cauzat de acesta, în solidar cu el„, se arată în motivare.

Instanța a mai apreciat că infracțiunea de care este acuzat inculpatul a fost săvârșită în aplicarea politicii de stat care urmărea reprimarea „dușmanilor poporului”, prin acțiuni îndreptate împotriva celor considerați de stat ca fiind un pericol pentru „regimul democrației populare”, prețuirea care i s-a arătat lui Vișinescu în timpul exercitării funcției și după încetarea ei, prin promovări în aparatul central al Direcției Generale a Penitenciarelor, avansări succesive în grad militar și decorări cu ordine și medalii, este „dovada certă a recunoașterii, la nivelul autorităților statului, a îndeplinirii cu succes a misiunii încredințate”.

CITEŞTE ŞI Andrei Muraru, după condamnarea lui Vişinescu: Niciodată nu e prea târziu pentru a se face dreptate

„Curtea apreciază legitimă suportarea, inclusiv de către stat, a consecințelor de natură civilă decurgând din nerespectarea obligațiilor proprii referitoare la viața și integritatea fizică și psihică ale persoanelor private de libertate aflate sub paza unui agent al său”, se precizează în motivarea condamnării.

Alexandru Vișinescu a fost condamnat de Curtea de Apel București, pe 24 iulie, la 20 de ani de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase. Instanța a mai dispus degradarea militară a fostului comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat.

De asemenea, el a fost obligat de instanță să plătească, în solidar cu Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul de Interne și ANP, despăgubiri de 300.000 euro către 3 părți civile, urmași ai deținuților închiși la Râmnicu Sărat, după cum urmează: Nicoleta Eremia — 50.000 euro, Elena Iacob — 100.000 euro și Anca Cernea — 150.000 euro.

În plus, el trebuie să plătească statului român cheltuieli judiciare în cuantum de 25.000 lei.

Judecătorii au mai dispus să mențină sechestrul asigurător pus anterior pe un imobil și acțiuni la SIF-uri deținute de Vișinescu.

Sentința pronunțată de Curtea de Apel București nu este definitivă.