De ce a fost eliberat din arest Sorin Oprescu. MOTIVAREA judecătorului

Sorin Oprescu a fost eliberat, pe 29 octombrie, din Arestul Poliţiei Capitalei şi plasat în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de luare de mită. Judecătoarea Viorica Costiniu, de la Curtea de Apel Bucureşti, a motivat pe 19 pagini de ce a înlocuit măsura arestărării preventive cu cea a arestului la domiciliu.

16 nov. 2015, 14:15
De ce a fost eliberat din arest Sorin Oprescu. MOTIVAREA judecătorului

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Magistratul de la Curtea de Apel Bucureşti a motivat decizia prin care Sorin Oprescu a fost eliberat din arestul Poliţiei Capitalei şi plasat în arest la domiciliu. „Fără a nega gradul de pericol social generic al infracţiunii pentru care este cercetat inculpatul şi care prin natura şi rezonanţa ei conduc la o perturbare a relaţiilor sociale, se impune, totuşi, o evaluare individualizată a persoanei inculpatului faţă de pericolul concret pentru ordinea publică pe care acesta l-ar prezenta. În acest context, circumstanţele actuale nu justifică teza că numai dacă inculpatul se află în arest preventiv, s-ar asigura buna desfăşurare a procesului penal„, susţine judecătoarea Viorica Costiniu, potrivit adevarul.ro.

Un alt motiv ar fi acela că primarul nu a împiedicat în vreun fel instrumentarea cauzei “ori s-ar fi creat la nivelul societăţii efecte care să decredibilizeze justiţia”.

Alte motive invocate de judecătoarea Costiniu: probatoriul existent, parcurgerea deja a unor faze procesuale importante, existenţa temeiurilor iniţiale care susţin în continuare presupunerea rezonabilă că Sorin Oprescu ar fi săvârşit fapta ce se reţine în sarcina sa, lipsa unor temeiuri noi care să fi intervenit să justifice măsura preventivă actuală “sunt elemente care atestă că arestarea preventivă nu mai este necesară pentru înlăturarea unei posibile stări de pericol pentru ordinea public”.

Citeşte şi: SORIN OPRESCU se operează. Instanţa îi permite edilului să se interneze 7 zile în spital UPDATE VIDEO

Despre conduita primarului

Unul dintre motivele pentru care Tribunalul Bucureşti a decis respingererea revocării măsurii arestării a fost conduita lui Sorin Oprescu, care a negat vehement acuzaţiile, mai ales după ce acesta a discutat pe holul DNA cu unul dintre complici, în momentul în care a fost adus la DNA.

Viorica Costiniu a arătat că: „Nu i se poate reproşa inculpatului susţinerea nevinovăţiei sale şi nici incrimina că numai recunoscându-şi vinovăţia, ce trebuie dovedită de parchet ori formulând un denunţ, ar da dovadă de modificare a conduitei sale procesuale. În speţă, inculpatul a cooperat cu organele judiciare, a dat declaraţii, a formulat probatorii, parte din ele admise şi administrate, a solicitat confruntarea cu denunţătorul Popa Bogdan Cornel şi şi-a arătat disponibilitatea pentru aflarea adevărului„.

În primul rând, nu rezultă din dosar că „discuţia de pe culoarul DNA-ului” ar fi avut loc după momentul aducerii la cunoştinţa inculpatului Oprescu a învinuirii, moment de la care există interesul oficial, legal, de aflare a adevărului în cauza ce se instrumentează„, a explicat Viorica Costiniu.

Despre starea de sănătate a primarului, Viorica Costiniu arată că Tribunalul Bucureşti a invocat starea de la momentul arestării sale, şi nu cea după arestarea sa, şi o dată cu agravarea situaţiei sănătăţii, în condiţiile de detenţie.

CITEŞTE ŞI: Sorin Oprescu, la DNA: „Mi s-au comunicat sechestrele” VIDEO