De ce NU are curent electric cel mai nou mall deschis în Bucureşti, ParkLake din Titan

Cel mai nou mall deschis în Bucureşti pe 1 septembrie, ParkLake din Titan, nu are curent electric de la Enel şi funcţionează de dimineaţă până seara cu ajutorul generatoarelor de electricitate. Dezvoltatorul spune că problema generează costuri suplimentare zilnic şi că ar urma să fie remediată în termen de cel mult două luni. Enel susţine că mall-ul ParkLake este un mare consumator de energie şi are nevoie de un transformator nou în zonă, aflat momentan în construcţie. 

06 sept. 2016, 05:49
De ce NU are curent electric cel mai nou mall deschis în Bucureşti, ParkLake din Titan

Respectarea termenelor marilor proiecte imobiliare determină inves­titorii să apeleze la soluţii temporare pentru a compensa lipsa unor utilităţi, cum ar fi curentul electric sau gazele natu­rale, motiv pentru care dezvol­tatorii apelează la rezervoare de gaz sau gene­ratoare de curent electric, în funcţie de situaţie.

Ingo Nissen, managing director al Sonae Sierra, responsabil cu proiectele de dezvoltare din România şi implicit de ParkLake, a declarat pentru ZF faptul că mallul este susţinut de la 8 dimineaţa la 10 seara de generatoare, deoarece nu este sufi­cientă energie electrică dis­ponibilă de la Enel pe bd. Liviu Rebreanu pen­tru a susţine întregul mall la tensiunea de transport de 20 kV, iar o staţie de transformare prin care se aduce tensiune 110 kV este în construcţie. El estimează că timp de două săptămâni, până la două luni, mallul va funcţiona cu ajutorul generatoarelor pentru a se asigura parametrii optimi. În plus, ei suportă costuri suplimentare cu combustibilul pentru generatoare de cel puţin 1.000 de euro pe zi. Pe de altă parte, cu un consum de 12 MW ParkLake consumă cât locuinţele a 40.000 de persoane. În schimb, în prima zi a avut 85.000 de vizitatori.

„Lucrările de racordare a ParkLake se desfăşoară conform termenelor prevă­zute în cadrul contractului de recordare semnat cu beneficiarul. ParkLake a solicitat o putere consi­derabilă – 12 MW, astfel că racor­darea sa necesită o infrastructură nouă de înaltă tensiune în zonă – realizarea unei staţii de trans­formare şi a două linii electrice sub­terane de 110 kV, cu o lungime de 5 km, traver­sând cartierul”, au spus repre­zentanţii Enel Distri­buţie Muntenia.

ParkLake din Titan este închiriat către companii precum Forever 21, Debenhams şi grupul LPP, care deţine brandurile Reserved, Mohito, Sin Say, House şi Cropp. Alături de ei au mai semnat contracte H&M şi brandurile din grupul Inditex (Bershka, Massimo Dutti, Stradivarius, Zara, Zara Home Pull & Bear, Oysho) şi Koton. Printre chiriaşi se mai numără Claire’s, Springfield, Lee Cooper, KVL şi TimeOut, Geox, Il Passo, Aldo, Piazza Italia, CCC, Swarovski, Splend’or, B&B, Douglas, Sephora, Yves Rocher, Kendra, Altex sau Arsis, MaxiToys şi Cărtureşti.

La capitolul cafenele şi restaurante sunt semnate deja contracte cu Brioche Dorée, Coffee Republic, Filicori, Gloria Jean’s Coffees, Fior di Latte, Fooda, Wu Xing, , K-Grill, Oro Toro (by OSHO), Bistrot du Paris, Rustic, Chopstix, SaladBox şi Zaraza.

ParkLake reprezintă o investiţie de 180 milioane euro susţinută printr-un credit sindicalizat accesat de dezvoltatori la băncile OTP Bank Ungaria, Hypo Noe Gruppe Bank din Austria şi OTP Bank România. Cei doi parteneri au accesat un credit la termen în valoare de până la 75 mil. euro şi un împrumut de tip „revolving” de 8 mil. euro.