Decizia care ne întoarce înainte de 2007. Românii ar putea reveni la vize pentru Marea Britanie

Parlamentarul laburist, Keith Vasz, atrage atenţia că românii vor fi afectaţi în cazul unui Brexit. Nu este exclus de a reveni la vize pentru a intra în Marea Britanie.

29 apr. 2016, 12:53
Decizia care ne întoarce înainte de 2007. Românii ar putea reveni la vize pentru Marea Britanie

Pe 23 iunie britanicii sunt chemaţi la urne pentru a decide asupra viitorului european al Regatului Unit. Keith Vaz, parlamentarul laburist, spune că sunt „alegeri în 15 mai pentru primarul Londrei, iar românii din Marea Britanie vor putea vota atunci. Dacă pot vota la asta, de ce nu ar putea vota în 23 iunie, când acest lucru va avea un efect profund asupra românilor care locuiesc în Marea Britanie.

Dacă votăm să ieşim, acest lucru va afecta foarte mulţi oameni. (…) Românii care vor să vină în Regatul Unit ar putea avea nevoie de vize pentru a reveni în UK şi toată cooperarea pe care o avem pe tema migraţiei ilegale, contraterorismului, a luptei împotriva crimei organizate nu se va aplica pentru că depinde de apartenenţa noastră la UE. Va trebui să ieşim din Europol pentru că este o organizaţie a UE şi vom fi ca Turcia, sau Maroc, sau oricare din aceste ţări care sunt în afara sistemului european”, spune parlamentarul într-un interviu pentru Mediafax.

Ce se întâmplă cu banii românilor din Marea Britanie

„Nu cred că românii care merg să muncească în Regatul Unit merg la muncă pentru că obţin beneficii pentru copiii lor, pentru că alocaţiile sunt foarte mici. E o sumă mult mai mică decât îşi imaginează oamenii. Toată această dispută legată de beneficii este greşită.

Acei români pe care i-am întâlnit eu au venit în Marea Britanie pentru a munci, a-şi plăti taxele şi pentru a contribui. (…) Deci nu cred că cetăţenii români care vin în Marea Britanie ar trebui să pretindă beneficii pentru un copil care trăieşte în Bacău. Similar, un cetăţean britanic care munceşte şi locuieşte în România, sunt 2.000, nu cred că ar trebui să primească beneficii pentru copiii care locuiesc în Leicester sau Manchester. Cred că este corect să pretindem beneficii pentru copiii noştri dacă locuiesc cu noi în ţară. Este o sumă mică şi nu va afecta mulţi oameni”, spune oficialul.