Decizie fără precedent: California impune pentru prima oară în istoria sa RESTRICŢII la consumul de apă

California a impus pentru prima dată în istoria sa restricții obligatorii la consumul de apă după ce acest stat american - cel mai bogat și cel mai populat - a intrat în cel de-al patrulea an consecutiv de secetă, scriu joi agenția Reuters și ziarul spaniol 'El Pais', potrivit Agepres. 

02 apr. 2015, 18:00

Măsura a fost instituită miercuri de guvernatorul Californiei, Jerry Brown, după o vizită în zona Lacului Tahoe, din nordul statului, în care s-a convins că, așa cum estimau specialiștii de mai multă vreme, rezervele de apă lăsate de zăpada din această iarnă sunt mult sub necesar. ‘Stăm pe un pământ uscat și ar trebui să stăm pe un strat de zăpadă de 5 picioare (1,5 metri)”, a explicat el în timp ce se afla la o stație de monitorizare hidrologică din Sierra Nevada.

Obiectivul vizat constă în reducerea consumului de apă cu 25% în cursul acestui an. Măsura va fi pusă în aplicare de orașe și comunități, singurii exceptați fiind agricultorii, care au deja mari dificultăți în irigarea culturilor. Restricțiile nu vor fi unitare, ci vor varia de la o regiune la alta.

Normele de aplicare a deciziei guvernatorului sunt în curs de elaborare, a declarat Felicia Marcus, președintele organismului de control a resurselor de apă din California, avertizând că se vor aplica amenzi care pot ajunge la 10.000 de dolari pe zi pentru autoritățile locale care nu implementează corect reducerile, informează Agerpres.

Printre altele, pe aproximativ 500 de hectare din întregul stat, iarba va trebui înlocuită cu vegetație mai rezistentă la secetă, consumul de apă va trebui redus semnificativ în cazul terenurilor de golf, a campusurilor universitare și a cimitirelor, se va crea un program statal de ajutoare financiare pentru a stimula înlocuirea aparaturii casnice vechi cu modele moderne, care fac economie de apă. În plus, irigațiile se vor efectua doar cu sistemul de picurare.

Democratul Jerry Brown a decretat starea de urgență în California încă din ianuarie 2014, în scopul reducerii cu 20 % a consumului de apă, dar cantitatea extrem de redusă de zăpadă căzută în această iarnă a determinat înăsprirea restricțiilor. Mari orașe precum Los Angeles și San Francisco depind de apa din zona montană, transportată prin uriașe sisteme de aducțiune, iar nivelul actual de zăpadă este de numai 5 % din cel normal pentru actuala perioadă. Acesta este cel mai scăzut nivel din 1950, de când datează primele înregistrări în domeniu.