Descoperire epocală. Sub stratul de gheaţă al Antarcticii au fost găsiţi 91 de vulcani, ce pericole ascund

Un grup de oameni de ştiinţă din Scoţia a descoperit sub pătura de gheaţă a Antarcticii apropae 100 de vulcani noi, care se adaugă celor 47 care au fost deja repertoriaţi. Erupţiile lor nu pot ajunge la suprafaţă, dar pot destabiliza drastic din moment ce cauzează topirea mai rapidă a gheţii.

13 aug. 2017, 20:13
Descoperire epocală. Sub stratul de gheaţă al Antarcticii au fost găsiţi 91 de vulcani, ce pericole ascund

Proiectul le aparţine cercetătorilor de la Universotatea din Edinbourgh, iar în cadrul său au fost descoperiţi 91 de noi vulcani, care se adaugă celor 47 care fuseseră descoperiţi secolul trecut, când a început explorarea regiunii.

Citeşte şi Un iceberg de 25 de ori mai mare decât Bucureştiul s-a desprins din Antarctica. Pericol pentru mediu VIDEO

Acum, oamenii de ştiinţă încearcă să afle dacă aceşti vulcani sunt activi şi dacă există un posibil risc de erupţie. „Dacă unul dintre acești vulcani este treaz, acesta ar putea destabiliza și mai mult calotele de gheață din vestul Antarcticii„, spune Robert Bingham, expert în gheţari şi unul dintre autorii studiului. „Orice lucru care cauzează topirea gheții, iar o erupţie ar face asta cu siguranţă, este de natură să accelereze fluxul de apă din oceane„, a adăugat el, acest lucru având urmări asupra schimbărilor climatice.

Vulcanii au înălţimi cuprinse între 100 şi 3.850 de metri şi sunt acoperiţi cu un strat de gheață a cărui grosime depăşeşte 4 km.