Directorul ANM: Este o situaţie GRAVĂ. E posibil să fie emis, vineri seara, COD PORTOCALIU de PRECIPITAŢII

Directorul ANM, Ion Sandu, a declarat, în cadrul comandamentului de iarnă de la Guvern, că este posibil ca vineri seara să fie emis un cod portocaliu de precipitaţii, valabil în mai multe zone din ţară. Mai mult, directorul ANM a precizat că vineri şi sâmbătă, poleiul va pune mari probleme în trafic.

27 nov. 2015, 08:56
Directorul ANM: Este o situaţie GRAVĂ. E posibil să fie emis, vineri seara, COD PORTOCALIU de PRECIPITAŢII

În această noapte (vineri noaptea n.r.) este o situaţie destul de gravă. ANM a emis a treia zi consecutiv atenţionare. Situaţia e complicată deoarece în sudul ţării, şi mai ales judeţele Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, în nordul judeţelor, vor fi cantităţi de precipitaţii care se duc la 40-50 l/mp, peste 80 l cumulaţi până acum. În această noapte, în această zonă menţionată, dar şi Prahova, Buzău şi Argeş poate fi emis un cod portocaliu de precipitaţii. Din seara asta până mâine la prânz (sâmbătă n.r.) va fi polei generalizat. Poleiul poate crea probleme mari în trafic, chiar dacă nu avem strat mare de zăpadă depus„, a declarat directorul ANM, Ion Sandu, în cadrul comandamentului de iarnă de la Guvern.

Meteorologii au emis, vineri dimineaţa, şi un COD GALBEN de ploi însemnate cantitativ şi ninsori abundente, valabil în trei sferturi de ţară.

Citește și COD PORTOCALIU de INUNDAŢII în mai multe zone din ţară

Mai mult, directorul ANM a precizat că de duminică va fi o „pauză cel puţin o săptămână”, iar „primul semnal pe care trebuie să îl urmărim este în data de 7 decembrie”. Acesta va trece foarte repede, iar apoi va urma din nou o săptămână de linişte.

Ion Sandu a explicat faptul că în această iarnă este posibil să avem cel puţin două viscole în luna ianuarie, posibil şi la sfârşitul lui decembrie şi în februarie.

Clasificăm iernile după numărul de viscole în fiecare iarnă. Nu vom avea o iarnă ca în 2012. Prognozele arată temperaturi ceva mai ridicate şi nu sunt indicii privind o temperatură scăzută o perioadă lungă de timp, însă asta nu înseamnă că nu vom avea viscole. Ne aşteptăm la cel puţin două viscole în ianuarie, poate şi la sfârşitul lui decembrie şi în februarie la fel. Temperaturile în sud vor fi mai mari”, a precizat Ion Sandu.

Citeşte şi COD GALBEN de ploi şi NINSORI. Se va depune strat CONSISTENT de zăpadă şi va fi POLEI