Directorul Hotelului Marriott, trimis în judecată pentru evaziune fiscală

Directorul Hotelului Marriott, Gregor Aufhauser, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, alături de compania care administrează hotelul şi directorul financiar. Prejudiciul, calculat de procurori la peste un milion ce euro, a fost recuperat în întregime.

26 oct. 2016, 14:20
Directorul Hotelului Marriott, trimis în judecată pentru evaziune fiscală

Procurorii au dispus trimiterea în judecată a inculpaților SOCIETATEA COMPANIILOR HOTELIERE GRAND SRL, GREGOR AUFHAUSER și KATHRIN BRETTSCHNEIDER, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.

În perioada 2008 — 2015, inculpații SOCIETATEA COMPANIILOR HOTELIERE GRAND SRL, GREGOR AUFHAUSER — în calitate de președinte al consiliului de administrație și KATHRIN BRETTSCHNEIDER — în calitate de membru în consiliul de administrație și director executiv financiar, au înregistrat în documentele de evidență contabilă (balanțe de verificare) și în situațiile financiare anuale (bilanț, cont de profit și pierdere și note explicative), în mod repetat, o operațiune nereală, și anume aceea că este garantat de stat contractul de împrumut, denumit ‘contract de contribuție rambursabilă’, încheiat, la data de 18 ianuarie 1995, cu societatea ILBAU GmbH Viena, în valoare de 17.792.665 euro, înregistrându-l în mod ilegal în contul 1624 — Credite bancare externe garantate de stat, cu toate că, potrivit Reglementărilor contabile aprobate prin ordin al ministrului , acesta ar fi trebuit să fie înregistrat în contul — 1661 — Datorii față de entitățile afiliate.

Ulterior, prevalându-se de această operațiune nereală, au înregistrat în contabilitate și au dedus, la calculul profitului impozabil, cheltuieli cu dobânzile în cuantum de 30.422.698,78 lei și pierderi din diferențele de curs valutar în cuantum de 21.825.116,59 lei, fapt care a condus la diminuarea profitului impozabil cu o sumă totală de 30.228.134 lei și a impozitului pe profit datorat bugetului de stat cu o sumă totală de 4.836.501 lei.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat, în cuantum de 4.836.501 lei, a fost recuperat integral, în cursul urmăririi penale.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluționare, la Tribunalul București.

Precizăm că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție., se mai arată în comznicat.

Gregor Aufhauser, directorul Societății Companiilor Hoteliere Grand SRL, firma care administrează Hotelul Marriott din Capitală, fusese pus sub control judiciar în luna august, în dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală.