DNA: Fost director la Administraţia Finanţelor Satu Mare, trimis în judecată

Procurorii DNA Oradea l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Ioan Mircea Ardelean, director executiv al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare la data faptelor, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, transmite Agerpres.

10 feb. 2015, 17:16
DNA: Fost director la Administraţia Finanţelor Satu Mare, trimis în judecată

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei, în stare de arest la domiciliu, Gheorghe Moiş, administrator al unei firme, pentru dare de mită, Istvan Soos, şef Birou Colectare şi Executare Silită Persoane Juridice în AJFP Satu-Mare la data faptelor, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al DNA, în noiembrie 2013, Ioan Ardelean, în calitate de director executiv interimar, a pretins inculpatului Moiş ca societatea acestuia, pe cheltuiala proprie, să se ocupe de renovarea unui imobil situat în Bucureşti, deţinut de fiica sa.

„În schimbul acestui folos patrimonial, Ardelean l-a asigurat pe agentul economic că va face demersurile necesare atât pentru a-i fi aprobată, în regim de urgenţă, cererea de rambursare TVA pentru suma de 771.275 lei, aferentă lunii octombrie 2013, cât şi pentru ca această sumă să fie plătită în favoarea societăţii într-un termen cât mai scurt. Astfel, în baza acestei înţelegeri prealabile dintre cei doi inculpaţi, în decembrie 2013 Moiş a dispus unor angajaţi ai săi să execute lucrări de renovare, constând în achiziţia de materiale şi executarea lucrărilor de modernizare a imobilului respectiv, costul total al lucrărilor, în valoare de 23.614 lei, fiind suportat în întregime de firma acestuia”, se arată în comunicat.

DNA precizează că la 22 decembrie 2013 cererea de rambursare a TVA, depusă de societatea administrată de Moiş, la AJFP Satu Mare, a fost aprobată în întregime, act semnat de Ioan Ardelean, fără a fi efectuat ulterior vreun control de către inspectorii fiscali, în ciuda faptului că firma figura în evidenţele instituţiei cu risc fiscal ridicat.

Sursa citată mai menţionează că, în perioada noiembrie-decembrie 2013, respectiv martie 2014, Istvan Soos, în urma unei înţelegeri prealabile cu şeful său, Ioan Ardelean, a pretins în numele acestuia de la un agent economic mai multe obiecte de mobilier (canapele fixe şi extensibile, pat dormitor, saltele, perne etc.), în vederea mobilării a 4 locuinţe ce aparţineau celor doi sau unor rude ale acestora.

„Aceste bunuri, în valoare totală de aproximativ 12.500 lei, au fost livrate de firma respectivă la adresele indicate de Soos, fără a fi achitate de beneficiari. În schimbul acestui folos, Soos i-a dat de înţeles reprezentantului societăţii, că şeful său, va proteja activitatea firmei, cu ocazia derulării unor controale fiscale desfăşurate. (…) Pentru a disimula primirea bunurilor, cu titlu de mită, Soos i-a dispus agentului economic să întocmească o factură către firma unei rude, care nu a fost înregistrată în contabilitatea societăţii respective şi nici nu a fost achitată până în prezent”, susţin procurorii.

Anchetatorii au mai constatat că în perioada 2012-2014 Ioan Ardelean i-a creat unei persoane, care, în perioadele 2007 – 2013, respectiv aprilie – iunie 2014, a ocupat funcţii de conducere în AJFP Satu Mare, o situaţie de inferioritate pe temei de apartenenţă politică.

„Concret, inculpatul, printr-o atitudine de continuă ostilitate, l-a determinat pe acesta să renunţe la funcţia publică deţinută, întrucât dorea ca acea funcţie de conducere să fie ocupată de o persoană care se afla în acelaşi partid politic ca şi susnumitul, şi anume de Istvan Soos. Acest lucru s-a şi concretizat ulterior prin emiterea unor decizii de către directorul general al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, emise în baza propunerilor formulate de Ardelean”, se mai spune în document.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător, în vederea confiscării speciale, respectiv a confiscării extinse, asupra mai multor sume de bani (25.000 de euro şi 75.000 lei) şi asupra a 36 monede din metal galben (cu o valoare totală de aprox. 37.000 euro), ridicate de la Ioan Ardelean.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI – Direcţia Judeţeană de Informaţii Satu Mare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.