Dodon condamnă proiectul unui batalion militarizat mixt, moldo-român. Ce măsuri vor fi luate

Preşedintele moldovean Igor Dodon a condamnat, miercuri, iniţiativa creării unui batalion militarizat mixt moldo-românesc, după ce ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, s-a declarat în favoarea acestui demers.

08 feb. 2018, 06:52
Dodon condamnă proiectul unui batalion militarizat mixt, moldo-român. Ce măsuri vor fi luate

„Condamn în cel mai categoric mod iniţiativa creării unui batalion militarizat mixt moldo-românesc. Acest lucru reprezintă încă un pas pe calea suprimării statutului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova şi a securităţii noastre naţionale. Am convingerea că orice tentative de a crea careva subdiviziuni militare comune cu alte state, cu atît mai mult membre NATO, sînt categoric inacceptabile pentru un stat neutru, precum este Republica Moldova. Semnarea unor acorduri difuze privind crearea de batalioane militarizate mixte constituie o încălcare directă a prevederilor Constituţiei Republicii Moldova”, a transmis Dodon prin intermediul contului de Facebook.

Liderul de la Chişinău a subliniat că „legea Supremă a Republicii Moldova spune clar că Republica Moldova este stat neutru”, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Mihai Fifor, la bilanţul activităţii Statului Major al Apărării: Resursa umană, o prioritate pentru anul 2018

„Având în vedere faptul că astfel de iniţiative, pe lângă inaugurarea oficiului NATO la Chişinău, invitaţiile permanente adresate Armatei Naţionale de a participa la exerciţii militare organizate de blocul militar NATO, capătă un caracter sistematic, am cerut autorităţilor competente explicaţiile de rigoare şi am dispus să fie luate toate măsurile în conformitate cu prevederile legale în raport cu persoanele care au admis astfel de acţiuni. În calitatea mea de preşedinte şi garant al Constituţiei, nu voi permite să fim implicaţi în jocuri geopolitice, care doar dăunează ţării noastre”, a mai precizat Igor Dodon, potrivit Mediafax.

Ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, a declarat la Chişinău că sprijină înfiinţarea unui batalion mixt al Armatei Naţionale a Republicii Moldova şi Forţelor Armate ale României după modelul batalionului mixt româno-ungar, Tisa. Fifor a făcut declaraţia după convorbiri cu omologul său moldovean, Eugen Sturza.