DOLIU la Vatican: A murit joi noapte

Doliu în lumea catolică. Vestea tragică a şocat întregul Vatican, anunţul oficial fiind făcut în această noapte, informaţia fiind imediat preluată de toate agenţiile de presă, şocînd întreaga lume catolică.

06 mart. 2015, 07:14
DOLIU la Vatican: A murit joi noapte

Cardinalul Edward Egan, fostul Arhiepiscop de New York, care a jucat un rol proeminent în oraș, după atacurile teroriste din 11 septembrie, a murit în cursul nopţii la vîrsta de 82 de ani.

Egan a murit din cauza unui stop cardiac la un spital din New York. El a supraviețuit poliomielitei pe vremea cînd era un copil, boală care i-a afectat starea lui de sănătate mai tîrziu, și a fost obligat să folosească un stimulator cardiac. În anul 2000, Egan a fost ales de către Papa Ioan Paul al II-lea pentru a fi Arhiepiscopul New York, în locul cardinalului John O’Connor, care a fost o figură majoră nu numai în oraș, dar în țară. 

La tragedia de la 11 septembrie, primarul Rudolph Giuliani l-a chemat pe Egan să dea o mînă de ajutor și Cardinalul a petrecut ziua ajutînd la căutarea supraviețuitorilor. Egan a condus apoi funeraliile pentru victime, uneori chiar şi trei pe zi.

Cardinalul a fost ținta criticilor cînd a părăsit orașul New York pentru un sinod Vatican, la cererea Papei. Egan, care a fost consilierul lui Papa Ioan Paul, a declarat că a cerut în mod repetat permisiunea de a rămâne în New York, dar Papa i-a transmis lui Egan că e nevoie de el la Roma. Cardinalul a numit momentul respectiv, cînd loialitatea față de orașul său i-a fost pusă la îndoială, “cel mai rău lucru care mi s-a întîmplat vreodată în viața mea.”