Domeniile .ro mai vechi de 5 ani pentru care nu s-a plătit taxa de mentenanţă expiră la 1 iunie. Anunţul făcut de ICI

Domeniile .ro înregistrate înainte de 1 martie 2013 vor expira începând cu data de 1 iunie 2018, dacă deţinătorii acestora nu achită taxa anuală de şase euro pentru serviciul de mentenanţă intrată de curând în vigoare, după cum anunţă avocatnet.ro.

29 mai 2018, 07:24
Domeniile .ro mai vechi de 5 ani pentru care nu s-a plătit taxa de mentenanţă expiră la 1 iunie. Anunţul făcut de ICI

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică București (ICI) a introdus, la începutul lunii martie 2018, o taxă anuală de șase euro, fără TVA, pentru serviciul de mentenanță anuală în cazul domeniilor .ro, iar neplata acestei taxe va atrage expirarea domeniului.

Data de expirare a domeniilor .ro se calculează ținând cont de perioada minimă pe care o acoperea vechea taxă de înregistrare, și anume cinci ani, iar domeniile înregistrate înainte de luna martie 2013 au primit o perioadă de grație de trei luni, astfel încât deţinătorii să aibă suficient timp pentru achitarea taxei anuale de şase euro (altfel, ar fi expirat de la 1 martie anul acesta). Așadar, 1 iunie 2018 este data de la care vor începe să expire din domeniile mai vechi.

Romanian Top Level Domain (RoTLD), citat de avocatnet.ro a explicat că domeniile .ro „se vor înregistra sau reînnoi pe o perioadă limitată de timp, minim 1 an și maxim 10 ani. Pentru reînnoirea numelor de domenii, posesorii trebuie să achite contravaloarea serviciului de mentenanță anuală, pentru perioada dorită, prin partenerul RoTLD care administrează domeniul”.

Domeniile .ro pentru care nu a fost plătită taxa anuală de şase euro pentru serviciul de mentenanță anuală vor primi starea de „pendingDelete”, urmând să fie şterse automat după 90 de zile, timp în care domeniul va fi nefuncțional, singura operațiune permisă fiind cea de reînnoire.

ICI Bucureşti consideră că implementarea sistemului de înregistrare și mentenanță anuală are avantajul „că va duce la deblocarea numelor de domenii .ro, care au fost înregistrate în aproximativ 25 de ani de existență a domeniului .ro, și care în prezent nu mai sunt folosite, fie că firmele ce le-au solicitat au dispărut, fie că persoana care le-a solicitat nu mai are nevoie de acele nume în prezent”.