Donald Trump a promis că va construi curând zidul de la graniţa cu Mexicul şi a atacat presa: Jurnaliştii sunt cei mai răi

Președintele american Donald Trump a subliniat vineri că scopul lui este să deservească interesele SUA, nu ale celorlalte țări din lume, și că America a investit prea mult apărând granițele altor țări, iar acum e momentul să se concentreze asupra propriilor priorități, transmite DPA. El a lansat un nou atac asupra presei pe care o consideră ostilă.

24 feb. 2017, 17:42
Donald Trump a promis că va construi curând zidul de la graniţa cu Mexicul şi a atacat presa: Jurnaliştii sunt cei mai răi

În cadrul unei reuniuni a conservatorilor din SUA, Conservative Political Action Conference (CPAC), Trump a reluat astfel tema „America pe primul loc”, pe care a promovat-o în campania electorală.

„Reprezint Statele Unite ale Americii, nu reprezint tot globul. Vă reprezint țara”, le-a spus Trump susținătorilor prezenți la conferință, scrie Agerpres.

Președintele a subliniat că prin venele americanilor curge „același sânge al marilor patrioți” și că toți cetățenii împărtășesc loialitatea față de țară.

Trump le-a mai spus participanților la convenție că America s-a ocupat prea mult de problemele altor state și că este momentul să se pună ea pe primul plan, potrivit CNN.

„Am protejat granițele altor țări, iar ale noastre au rămas descoperite. Oricine poate să intre”, a declarat republicanul.

În acest context, el a readus în discuție controversatul proiect al zidului de la granița dintre SUA și Mexic.

„Vom construi zidul, nu vă faceți griji. Îl construim. Va începe curând, cu mult înainte de momentul programat. Va începe foarte curând”, a anunțat Trump, care a adăugat că nu intenționează să se scuze pentru că vrea să asigure securitatea americanilor.

„Nu îmi voi cere niciodată scuze pentru că apăr siguranța și securitatea poporului american. Dacă asta înseamnă articole negative sau că oamenii mă vorbesc de rău, e în regulă, nu mă deranjează. Securitatea oamenilor este cea mai importantă”, a arătat Trump, care a mai spus că „teroriștii radicali islamiști vor rămâne naibii afară din țara noastră”.

Atac la presă

Preşedintele Donald Trump a criticat din nou presa vineri, la reuniunea conservatorilor Conservative Political Action Conference (CPAC), repetând că mass-media este un „duşman al poporului” şi cerându-i să nu mai citeze surse sub acoperirea anonimatului, potrivit News.ro.

„Presa lipsită de onestitate” va spune că nu a fost „ovaţionat în picioare” niciodată, a spus Trump. „(Jurnaliştii – n.r.) sunt cei mai răi”, a adăugat el.

“Nu au surse, doar inventează”, a declarat Trump în legătură cu presa, dând însă asigurări că nu îl deranjează materialele negative despre el.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că presa nu ar trebui să mai folosească surse anonime, şi să dea numai ştiri din surse care pot fi citate. Potrivit AP, echipa sa furnizează de multe ori ştiri sub acoperirea anonimatului.

De asemenea, el a acuzat CBS, ABC şi NBC că au publicat sondaje false, potrivit cărora el nu este popular, şi că „inventează o poveste falsă”. În plus, Trump a descris CNN drept „Clinton News Network” (Postul de ştiri al lui Clinton), în aplauzele publicului.

„Nu sunt împotriva media. Nu sunt împotriva presei (…). Dar sunt numai împotriva media sau presa de ştiri false”, a subliniat el.

“Nimeni nu iubeşte Primul Amendament (care apără libertatea presei şi libertatea de exprimare – n.r.) mai mult decât mine”, a dat asigurări preşedintele, precizând că tocmai acesta îi dă dreptul să „critice vehement ştirile false”.

„Ştirile false nu spun adevărul. Nu reprezintă poporul. Nu vor reprezenta niciodată poporul. Vom face ceva în legătură cu aceasta”, a adăugat el.

El le-a dat asigurări invitaţilor conservatori că au, în sfârşit, un preşedinte. „V-a luat mult timp”, a afirmat el.

„Vreţi să faceţi America măreaţă din nou”, a subliniat liderul republican, înainte de a lansa un nou atac la adresa mass-media. „Presa nu a crezut că vom câştiga. Experţii nu au crezut că vom câştiga. Consultanţii care sug atât de mulţi bani (…), au subestimat complet puterea poporului”, a atras atenţia noul lider de la Casa Albă.

„Să nu mai subestimaţi niciodată poporul, niciodată”, a subliniat el. „Nu cred că se va mai întâmpla vreodată”, a adăugat Trump.

Preşedintele a mai spus că victoria sa este dedicată unei ţări şi unui popor care crede în „libertate, securitate şi stat de drept”, este o victorie pentru cei care „apără drapelul american”, ceea ce a atras aplauzele invitaţilor.

„Apropo, iubim drapelul”, a afirmat el. „Este atât de multă iubire pentru tot ce apărăm noi”, a adăugat liderul american.

Preşedintele a mai spus că trebuie să definească mişcarea din spatele său şi că SUA reprezintă o naţiune „care îşi pune cetăţenii pe primul loc”. „Prea mult timp am dat locurile noastre de muncă altor ţări – atât de îngrozitor”, a subliniat Trump. „Vom construi un zid, nu vă faceţi griji (…), de fapt, va începe în curând, cu mult înainte de program”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte expulzarea migranţilor, el a dat asigurări că „îi prindem pe cei răi – aceştia sunt oameni răi (…), fie că este vorba de droguri sau crimă”.

„Practic, mi-am ţinut promisiunea”, a subliniat el, acuzând din nou administraţia predecesorului său, Barack Obama, că i-a lăsat moştenire „un dezastru”, atât în ceea ce priveşte sistemul medical, cât şi datoria naţională şi politica externă.

Preşedintele a mai dat asigurări că Pentagonul pregăteşte un plan pentru a „distruge complet ISIS”. „Uitaţi-vă la ceea ce se întâmplă în lumea noastră, oameni buni”, a spus el. „Vom ţine teroriştii radicalii islamici afară din ţară”, a promis Trump.

Aceasta a fost prima apariţie a lui Trump ca preşedinte la cea mai mare conferinţă conservatoare din ţară. În ultimii şase ani, singura dată când Trump nu a luat parte la CPAC a fost în 2016, când a luat parte la un eveniment de campanie.

Potrivit organizatorilor, este prima dată din 1981 încoace când un preşedinte participă la conferinţă în primul an de mandat, ceea ce reprezintă un semn de respect.