Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: UE, SUA, China şi Rusia au datoria să nu declanşeze războaie comerciale

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a declarat luni că Europa, China, Rusia şi SUA au "datoria comună" să nu declanşeze războaie comerciale, care deseori în istorie s-au transformat în "conflicte fierbinţi", scrie Reuters, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
16 iul. 2018, 05:11
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: UE, SUA, China şi Rusia au datoria să nu declanşeze războaie comerciale

„Este datoria comună a Europei şi Chinei, dar de asemenea şi a Americii şi Rusiei, de a nu distruge (ordinea comercială globală), ci să o îmbunătăţească, să nu declanşeze războaie comerciale care atât de des în istoria noastră s-au transformat în conflicte fierbinţi”, a declarat Donald Tusk.

Încă este timp să fie prevenit conflictul şi haosul, a adăugat Tusk, care participă alături de Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, la reuniunea anuală a liderilor UE-China, desfăşurată Beijing.

„Mai este încă timp să evităm conflictul şi haosul”, a declarat Tusk în cadrul unei întâlniri cu premierul chinez Li Keqiang, propunând iniţierea unei reforme a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

„Suntem cu toţii conştienţi că arhitectura mondială este pe cale să se schimbe sub ochii niştri”, a spus Tusk, reamintind că „lumea pe care noi am construit-o timp de decenii (…) a adus o Europă în pace, dezvoltarea Chinei şi sfârşitul Războiului Rece”.

Cei doi lideri europeni urmează să fie primiţi în cursul zile de luni de preşedintele chinez Xi Jinping.

„Am căzut de acord că, în circumstanţele internaţionale actuale, este important să apărăm multilateralismul şi liberul-schimb”, a declarat premierul chinez.