Dosar penal după ce o femeie a murit la Spitalul de Arşi în urma unei transfuzii de sânge

Procurorii de la Parchetul Capitalei au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, după ce o femeie a decedat la Spitalul de Arşi din Capitală după o transfuzie sanguină greşită, potrivit Mediafax.

14 iul. 2016, 08:13
Dosar penal după ce o femeie a murit la Spitalul de Arşi în urma unei transfuzii de sânge

O femeie în vârstă de 68 de ani a murit, în luna iunie, la Spitalul Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, din cauza unei transfuzii greşite de sânge.

Femeia fusese muşcată de câini şi a ajuns la spital în şoc hemoragic. Avea nevoie urgetă de transfuzie de sânge. Pacienta a primit însă, la transfuzie, sânge de la donatori cu altă grupă. O zi mai târziu, a intrat în şoc posttransfuzional şi nu a mai putut fi salvată, decesul survenind după o săptămănă.

Cazul a fost confirmat de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, care a declarat că a fost vorba despre malpraxis medical şi malpraxis managerial.

Medicul Adrian Stănculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arși, a afirmat, miercuri, că accidentul transfuzional produs în cazul unei femei mușcate de câine nu a fost cauza decesului acesteia, în condițiile în care pacienta avea o leziune gravă.

„Este vorba de o pacientă care a venit în Urgență în garda dinspre 13 spre 14 iunie. O leziune extrem de severă: mușcată de câine la nivelul antebrațului, cu ambele oase rupte, mâna atârna într-un lambou de carne. A fost internată, s-a intervenit de urgență în sală, s-a reintervenit pentru hemostază. Pacientă cu șoc hemoragic și stare generală destul de gravă. A fost nevoie de administrarea unor produși de sânge, în speță masă eritrocitară. Atunci, în noaptea aceea, s-au întâmplat niște vicii de procedură și pacienta a primit un grup de sânge pe care nu trebuia să îl primească. Evenimentul a fost descoperit, s-au luat toate măsurile necesare. Pacienta a mai fost la noi în spital șapte zile, i s-au făcut ședințe de dializă. A decedat, cam la șapte zile distanță, dar, după părerea mea de medic, nu legat de accidentul transfuzional — după cum a apărut pe la dumneavoastră că a fost ucisă dintr-un accident transfuzional. Sigur că da, la starea ei generală gravă, un accident transfuzional, a cărui unică manifestare a fost insuficiența renală acută, nu i-a fost benefic, dar nu asta a fost cauza decesului”, a declarat Adrian Stănculea.

CITEŞTE ŞI: Pacientul de la Spitalul de Arşi, care avea larve de muscă pe răni, a MURIT: „Avea 4-5 viermi. Nu a decedat din cauza lor”