Dosar Turceni-Rovinari: Judecătorii de la ICCJ au cerut şedinţă secretă la procesul lui Victor Ponta

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au cerut şedinţă secretă la procesul lui Victor Ponta, în dosarul Turceni-Rovinari, potrivit România TV.

24 feb. 2017, 10:31
Dosar Turceni-Rovinari: Judecătorii de la ICCJ au cerut şedinţă secretă la procesul lui Victor Ponta

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis să secretizeze audierile martorilor care au loc vineri, deşi este vorba despre un proces public. La începutul ședinței, președintele completului a pus în discuție secretizarea audierilor de martori, motivând că declarațiile date anterior de către aceștia au fost redate integral din sala de judecată de către jurnalişti și ulterior analizate în emisiuni ale unor posturi de televiziune. Reprezentanții Parchetului și apărătorii lui Victor Ponta și Dan Șova au fost de acord cu propunerea instanței, restul avocaților lăsând la aprecierea instanței. 

În rechizitoriul prin care Dan Șova și Victor Ponta au fost trimiși în judecată de DNA, se arată că, în septembrie 2007, SCA „Șova și Asociații” a încheiat un contract de leasing financiar pentru un autoturism marca Audi allroad. Conform contractului de leasing, mașina a fost achiziționată în vederea desfășurării activității societății de avocați.

Procurorii DNA susțin că, în realitate, mașina a fost folosită de Iulian Herțanu în scop personal, fără vreo legătură cu activitatea societății de avocați, începând cu data de 3 octombrie 2007.

„Societatea de avocați a plătit avansul, ratele de leasing și toate cheltuielile aferente contractului până la sfârșitul anului 2009. În tot acest timp, societatea de avocați a beneficiat de deducerea TVA, a impozitului pe profit și de alte deduceri. În luna iunie 2009, autoturismul a fost declarat furat. Întrucât autoturismul nu a fost folosit în vederea desfășurării activității societății de avocați, toate aceste deduceri au fost nelegale întrucât au avut ca temei cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale privind starea de fapt fiscală a autoturismului”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Tot în rechizitoriu se arată că, în perioada noiembrie 2008 — iunie 2009, Victor Ponta a beneficiat de foloase din partea societății de avocați SCA „Șova și Asociații”, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocați a plătit avansul (37.027 lei), ratele de leasing (aproximativ 6.000 lei/lună) și alte obligații către firma de leasing, în total fiind vorba de 79.641 lei.

Conform DNA, în iunie 2009, Ponta a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați.

CITEŞTE ŞI: Cumnatul lui Victor Ponta, audiat în dosarul Rovinari-Turceni