Dragnea: Legea prevenţiei a fost făcută pentru ca unii să facă nişte bani. PSD nu poate vota o asemenea prostie

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, joi, că PSD nu poate vota legea prevenţiei în sănătate, despre care a spus că este "o prostie", în ciuda faptului că PNL şi-a modificat, prin amendamente aduse textului iniţial, proiectul de lege, eliminând sancţiunile pentru pacienţi. Mai mult, consideră Dragea, legea a avut alt obiectiv, "să mai facă nişte bani pentru unii sau pentru alţii".

03 mart. 2016, 17:43
Dragnea: Legea prevenţiei a fost făcută pentru ca unii să facă nişte bani. PSD nu poate vota o asemenea prostie

PSD nu poate vota o asemenea prostie. A fost o lege cinica, generata de politicieni care nu sunt interesati in mod serios si in mod cinstit de imbunatatirea sistemului de asistenta medicala, care nu sunt interesati ca oamenii bolnavi din Romania sa poata sa beneficieze de tratament. Faptul ca ei doresc sa infiinteze o noua institutie pentru asa ceva, ne face pe noi sa nu votam aceasta lege„, a declarat Liviu Dragnea.

În plus, a afirmat liderul social-democraţilor, legea a fost făcută „ca să mai facă nişte bani pentru unii sau pentru alţii”. „Nu credem in sinceritatea aceastui demers. Indiferent cat incearca ei sa o dreaga acum, a fost o lege care a avut alt obiectiv, sa mai faca niste bani pentru unii sau pentru altii. Sa infiinteze niste dregatorii pentru altii. Sanatatea are probleme mult mai mari. Preventia poate fi sustinuta in cu totul si cu totul alt mod, nu prin aceasta lege„, a conchis Dragnea.

Liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu, a afirmat joi că în forma amendată a proiectului de lege privind prevenția în sănătate sunt eliminate sancțiunile, punctând că populația României nu este pregătită să suporte astfel de măsuri.

Noi credem, după dezbaterile politice care au avut loc în ultima vreme, că există o cvasiunanimitate pe ceea ce se numește adoptarea prevenției, ca fiind necesară, ca fiind oportună și ca fiind un program, care trebuie să continue mulți ani. Avem concluzii formulate care ne-au determinat să revizuim o serie de prevederi din proiectul de lege, o serie de aspecte pe care să le concretizăm mai bine, iar altele, care nu erau foarte bine întocmite, să le reluăm și să venim cu formulări, sperăm noi, foarte bune„, a declarat Eugen Nicolăescu, într-o conferință de presă susținută la Palatul Parlamentului.

El a explicat că proiectul prevede ca Executivul să stabilească, prin hotărâre, cadrul organizatoric și logistic necesar pentru punerea în aplicare în bune condiții a prevederilor din legea prevenției în sănătate.

În primul rând, am revizuit modul în care se va realiza efectiv această activitate. Până la urmă, am înțeles din dezbaterile publice că trebuie să ridicăm nivelul responsabilității pentru prevenția în sănătate și considerăm că nivelul optim în acest sens este Guvernul și, în consecință, Guvernul va fi cel care va da prin hotărâre de Guvern cadrul organizatoric și logistic necesar pentru realizarea în bune condiții a prevederilor din legea prevenției în sănătate. Credem că Guvernul va trebui să aibă un instrument serios prin care să opereze un asemenea program și el va stabili coordonatorul acestui mare program național, probabil prin Ministerul Sănătății„, a explicat Nicolăescu.

El a punctat că o altă concluzie la care s-a ajuns în urma dezbaterilor privind legea prevenției este aceea că populația nu este pregătită să suporte sancțiuni.

O a doua concluzie la care am ajuns este că, deocamdată, populația României nu este pregătită să suporte sancțiuni, pentru faptul că înțelege mai bine sau mai puțin bine ceea ce înseamnă prevenția în sănătate. Noi am considerat că în această etapă este mai bine să conștientizăm, să educăm populația, să știe care sunt beneficiile și care sunt consecințele faptului că nu respectă de fiecare dată prescripțiile medicale și, mai departe, fiecare cetățean în cunoștință de cauză va opta pentru ce e mai bine pentru viața lui„, a spus Nicolăescu.

Deputatul a adăugat că proiectul legii prevede ca, în fiecare an, Guvernul să prezinte programul național de prevenție înainte de adoptarea legii bugetului, iar acest lucru trebuie să se realizeze până la data de 30 septembrie.

De asemenea, în fiecare an, până la 31 martie, Guvernul ar urma să prezinte un raport asupra modului în care și-a îndeplinit prevederile din programul din anul precedent.

Liderul deputaților liberali a precizat că modificările le va înainta tuturor liderilor grupurilor parlamentare din Cameră și Senat cu rugămintea ca, până la 12 martie, să comunice observațiile.