Dragnea, după discuţiile cu UDMR: Nu vindem Transilvania. Negociem pragul pentru folosirea limbii în administraţie

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, după discuţiile cu UDMR, că social-democraţii nu ”vând” Transilvania, iar în privinţa adoptării chiar astăzi în comisii a legii prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România, el a spus că sunt şi alte minorităţi, precum turcii şi tătarii, care au zile instituite prin lege. Liderul PSD a admis că se negociază cu UDMR proporţia de populaţie într-o comunitate de la care minorităţile pot folosi limba maternă în administraţie.

19 iun. 2017, 14:52
Dragnea, după discuţiile cu UDMR: Nu vindem Transilvania. Negociem pragul pentru folosirea limbii în administraţie

„Azi am discutat despre situaţia politică actuală, am mai discutat la telefon zilele trecute. E firesc, e dreptul majorităţii, un drept constituţional, legitim, de a-şi avea Guvernul”, a spus Dragnea după discuţiile cu liderii UDMR.

El a menţionat că nu şi-au dat seama dacă este vorba despre o problemă în legislaţie sau în Constituţie, fiind o situaţie fără precedent.

”Nu vindem Transilvania, nu vindem nicio bucată din ţară”, a ţinut să precizeze liderul PSD, citat de News.ro.

În ceea ce priveşte faptul că în comisii la Senat s-a dat chiar astăzi raport favorabil adoptării proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România, Liviu Dragnea a replicat: ”Sunt şi alte minorităţi care au prin lege adoptată o zi a lor, turcii, tătarii”.

Referindu-se la proiectul de reducere a pragului în privinţa proporţiei de populaţie într-o comunitate de la care minorităţile pot folosi limba maternă în administraţie, Liviu Dragnea a spus: ”Se discută despre asta, a rămas ca colegii mei din comisie să negocieze, să discute, nu se discută de ieri, de azi”.

Tăriceanu: UDMR și-a arătat disponibilitatea de a nu constitui o piedică în ceea ce trebuie să facă majoritatea în acest moment

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni, după discuțiile avute cu reprezentanții UDMR, că Uniunea nu va fi o piedică în calea „a ceea ce trebuie să facă majoritatea parlamentară în acest moment” și a făcut un apel către premierul Sorin Grindeanu să găsească cea mai bună formulă pentru a nu se ajunge la votul pe moțiunea de cenzură.

„Am participat mai devreme la o reuniune în trei împreună cu partenerii noștri din coaliția de guvernare, cu PSD, și cu UDMR la discuții referitoare la situația politică și la soluționarea crizei în care suntem. Sigur că atitudinea și decizia pe care o va lua UDMR le vom afla după ce vor discuta acest lucru în grupurile parlamentare, așa cum este prevăzut în statutul lor, dar ei și-au arătat o disponibilitate în a nu se constitui într-o piedică în ceea ce trebuie să facă majoritatea parlamentară în acest moment. (…) Lucrurile sunt acum clare pentru toată lumea, există o majoritate care susține moțiunea de cenzură fără să fie nevoie de UDMR, această majoritate bazându-se pe PSD și ALDE”, a spus Tăriceanu la Senat.

În acest context, președintele Senatului i-a cerut premierului Grindeanu „o minimă responsabilitate și luciditate” pentru a nu mai ajunge la un vot pe moțiunea de cenzură, arată Agerpres.

„Simt nevoia să fac un apel la o minimă luciditate și responsabilitate din partea premierului Grindeanu pentru a detensiona situația fără să fie nevoie să mai ajungem la un vot în cadrul unei moțiuni de cenzură. Cred că ar face bine să reflecteze cu responsabilitatea pe care o incumbă calitatea pe care a avut-o și pe care încă formal o deține, aceea de premier al României, și să gândească care e cea mai bună formulă. Această formulă de confruntare nu este oportună”, a spus Tăriceanu.