Ecaterina Andronescu, audiată la DNA în dosarul bazei „Cutezătorii”: Nu am discutat niciodată cu Pescariu

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, a ajuns, miercuri dimineaţa la DNA, unde a fost audiată ca martor în dosarul privind schimbarea destinaţiei, în mod ilegal, a bazei sportive Cutezătorii. În dosar sunt cercetaţi şi Mihnea Costoiu şi Dinu Pescariu, prejudiciul fiind estimat la 93.481.200 euro.

18 oct. 2017, 05:07
Ecaterina Andronescu, audiată la DNA în dosarul bazei „Cutezătorii”: Nu am discutat niciodată cu Pescariu

„Este un dosar care se află la prima cercetare, cred că trebuie să îi lăsăm pe cei care sunt specialiști în domeniu să facă ce trebuie. Nu am discutat niciodată cu Dinu Pescariu. Pe niciun document nu apare semnătura mea, este prezent doar numele meu”, a afirmat Ecaterina Andronescu, la plecarea de la sediul DNA.

Ecaterina Andronescu a ajuns la DNA miercuri dimineaţă, înainte de ora 8.

„Am fost chemată în calitate de martor în dosarul baza Cutezătorii”, a spus Ecaterina Andronescu când a ajuns la DNA. Întrebată dacă ştia de documentul semnat de Mihnea Costoiu, Andronescu a spus că a aflat din presă despre acesta. În momentul în care ar fi fost comise faptele, Ecaterina Andronescu era ministru al Educaţiei.

Mihnea Costoiu, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Educaţiei, este acuzat de abuz în serviciu, în timp ce Dinu Pescariu, om de afaceri, este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu.

„Dosarul are ca obiect modalitatea încheierii Actului adiţional nr. 16832/23.06.2009, act prin care s-a prelungit cu 25 de ani contractul de locaţiune (închiriere) nr. 269/30.04.2004 potrivit căruia Baza sportivă şi de agrement pentru copii ”Cutezătorii” din Bucureşti (constând în construcţii şi teren în suprafaţă de 5,7 ha), fusese dată în folosinţa Fundaţiei “Dinu Pescariu”, transmitea DNA printr-un comunicat de presă, în momentul punerii sub învinuire.

Citeşte şi: Mihnea Costoiu şi Dinu Pescariu, cercetaţi sub control judiciar în dosarul preluării Bazei „Cutezătorii”.Prejudiciu de 93 milioane euro

Procurorii susţin că actul a fost semnat în 2009 de Ministerul Educaţiei, reprezentat de Mihnea Costoiu, secretar de stat la acel moment, şi de Fundaţia Dinu Pescariu, reprezentată de omul de afaceri. Procurorii spun că documentul a fost încheiat „fără respectarea prevederilor legale şi fără vreun aviz de la Direcţia Juridică din cadrul Ministerului Educaţiei.”

Potrivit sursei citate, actul adiţional a fost încheiat în condiţiile în care contractul iniţial (încheiat în 2004 de RA APPS cu Fundaţia ”Dinu Pescariu”) se afla în curs de reziliere, fiind depusă o acţiune în instanţă de Ministerul Educaţiei, care devenise administrator al Bazei Cutezătorii.

„În condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale intentase proces Fundaţiei Dinu Pescariu pentru rezilierea contractului, proces care se afla în curs de judecată, acelaşi minister, prin secretarul de stat Costoiu Mihnea Cosmin, a încheiat ulterior un act adiţional la contractul pe care îl atacase în instanţă. Situaţia creată prin semnarea actului adiţional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educaţiei solicitase încetarea contractului de locaţiune”, explică procurorii.

Concret, spune DNA, Mihnea Costoiu, „cunoscând situaţia juridică a Bazei “Cutezătorii ”, la instigarea inculpatului Pescariu Dinu Mihail şi cu încălcarea legii, a încheiat cu Fundaţia Dinu Pescariu actul adiţional mai sus menţionat, la contractul de locaţiune (împrumut) iniţial, aflat în proces de reziliere”, document prin care s-a stabilit, „pe lângă chiria de 9000 euro/lună (la care se adaugă TVA), şi acordarea gratuită de către de Fundaţia ”Dinu Pescariu”, a unor facilităţi în sumă de 400.000 Euro/an, constând în:

– antrenamente tenis – aprox. 120.000 euro/an (200 abonamente a 50 euro /lună pentru 12 luni),- abonamente la Clubul sportiv – aprox. 100.000 euro/an (75 abonamente a 1350 de euro/an),
– teren de fotbal – aprox. 30.000 euro/an,
– facilităţi pentru elevi – 150.000 euro/an.”

Procurorii spun că, după preluarea bazei, Fundaţia Dinu Pescariu a îngrădit accesul elevilor la baza sportivă, „împiedicându-i astfel să desfăşoare activităţi ştiinţifice, culturale, sportive şi artistice”.

„Fundaţia ”Dinu Pescariu” a schimbat scopul utilizării Bazei ”Cutezătorii”(care era desfăşurarea, de către copii, a unor activităţi ştiinţifice, culturale, sportive şi artistice), folosind-o în scopuri comerciale, inclusiv prin subînchirierea parţială către firme al căror obiect de activitate este alimentaţia publică, acţiuni de divertisment ori tratamente de întreţinere şi relaxare (restaurante, cluburi, baruri, fitness, SPA), pe terenul proprietate publică a statului”, arată DNA.

Astfel, prejudiciul estimat de procurori, din 2009 până în prezent, este de aproximativ 93.481.200 euro, fiind diferenţa dintre sumele pe care Fundaţia Dinu Pescariu ar fi trebuit să le plătească Ministerului Educaţiei în urma exploatării construcţiilor şi terenului din Baza Cutezătorii şi chiria plătită efectiv, respectiv 9.000 euro lunar.

În replică, Pescariu susţine că baza „nu a fost niciodată pentru elevi” ci „pentru nişte şmecheri din minister.”