Tribunalul Bucureşti a respins definitiv candidatura lui Piedone. Fostul primar se apucă din nou de strâns semnături

Tribunalul Bucureşti a respins candidatura lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Sectorului 4. Decizia este definitivă. Cristian Popescu-Piedone a anunţat, pe o reţea de socializare, că nu renunţă la candidatură, vrând să demareze o nouă campanie de strângere de semnături de susţinere a candidaturii sale.

19 apr. 2016, 18:10
Tribunalul Bucureşti a respins definitiv candidatura lui Piedone. Fostul primar se apucă din nou de strâns semnături

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis definitiv, marţi, că fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone nu mai poate candida pentru un nou mandat de primar. Tribunalul a admis o contestaţie depusă de avocatul Gheorghe Piperea, în dosarul în care mai mulţi supravieţuitori de la Colectiv au contestat candidatura lui Piedone pentru funcţia de primar.

Respinge ca nefondate apelurile formulate de apelanţii contestatori Oprea Mariana, Dobre Victor Adrian şi Năstase Cezar Victor. Admite apelul formulat de apelantul contestator Piperea Gheorghe. Schimbă în parte sentinţa civilă apelată în sensul că admite contestaţia formulată de contestatorul Piperea Gheorghe împotriva Hotărârii nr. 3 a BEC nr. 4 — sector 4. Respinge candidatura intimatului Popescu Cristian Piedone pentru funcţia de primar al Sectorului 4 Bucureşti. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei civile apelate. Definitivă„, se arată în decizia instanţei.

În timpul procesului din primă instanţă, Gheorghe Piperea a declarat că nu sunt îndeplinite cerinţele formale ale dosarului privind candidatura lui Piedone prevăzute de Legea nr. 115/2015, deoarece numărul total al alegătorilor din Circumscripţia electorală nr. 4, Sector 4, este de 274.190, iar lista de susţinători trebuie să cuprindă 2.742 de susţinători.

Piperea susţinea că lista depusă de Piedone nu îndeplineşte condiţiile legale, adăugând că, „având în vedere oprobriul public” declanşat împotriva fostului primar, este imposibil ca acesta să fi reuşit strângerea semnăturilor necesare, care să respecte condiţiile prevăzute de art. 51 din Legea nr. 115/2015, neexistând nicio probă vizuală privind o eventuală campanie de strângere publică de semnături pentru susţinerea acestei candidaturi.

În al doilea rând, avocatul le-a spus judecătorilor că există un conflict de interese între Piedone şi instituţia la care acesta şi-a depus candidatura, întrucât Primăria Sector 4 s-a constituit parte civilă în dosarul Colectiv, solicitând daune morale de 100 milioane euro, existând posibilitatea ca, odată ales primar, Piedone să determine renunţarea la acţiunea civilă.

Gheorghe Piperea a făcut referire la caracterul imoral al candidaturii lui Piedone, care reprezintă în opinia publică principalul responsabil pentru tragedia din Clubul Colectiv, iar acceptarea candidaturii acestuia „reprezintă o ofensă adusă cetăţenilor indignaţi, precum şi o atingere adusă memoriei victimelor”.

Asociaţia „Colectiv Pentru Viitor” a contestat la Tribunalul Bucureşti decizia Judecătoriei Sectorului 4, care a încuviinţat candidatura lui Cristian Popescu Piedone la primăria de sector. 

Judecătoria Sectorului 4 a respins contestațiile depuse de 10 supraviețuitori ai tragediei din clubul Colectiv împotriva candidaturii lui Cristian Popescu-Piedone la funcția de primar. Decizia instanței, pronunțată duminică, nu e definitivă.

Citeşte şi: Supravieţuitorii de la Colectiv CONTESTĂ, din nou, candidatura lui Piedone la Primăria Sectorului 4

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au motivat decizia prin care s-a respins contestaţia depusă de Asociaţia „Colectiv pentru Viitor” privind candidatura lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Sectorului 4, susţinând că singura în măsură să sancţioneze candidatul este comunitatea. „Instanţa subliniază că legea (…) nu prevede drept condiţie de admisibilitate a candidaturii buna reputaţie a candidatului şi nici nu ar putea stipula o asemenea condiţie, întrucât într-un stat democratic fiecare cetăţean cu drept de vot poate, conform aprecierii sale subiective, să voteze un anumit candidat sau să se abţină de la a-l vota”, au explicat magistraţii.

De asemenea, judecătorii susţin că „a lăsa o asemenea apreciere de ordin subiectiv – buna reputaţie a candidatului – la latitudinea unui număr restrâns de persoane (membrii biroului electoral, judecători etc.), cu consecinţa împiedicării unei persoane, care îndeplineşte formal condiţiile legale, să candideze, ar contraveni acestui principiu democratic că fiecare persoană este liberă să voteze un reprezentant al comunităţii sale, în funcţie de aprecierea subiectivă a fiecărui votant şi de convingerile sale politice, indiferent de indignarea provocată de această candidatură unui grup de persoane şi indiferent de numărul acestora”.

Cristian Popescu Piedone și-a depus candidatura, miercuri, pentru un nou mandat de primar al sectorului 4. El a anunțat că va candida independent.

”Văd că se dă o luptă pe viaţă şi pe moarte să îmi fie împiedicată candidatura. Ei bine, nu au decât două opţiuni: să mă omoare sau să mă lase în pace să mă supun judecăţii dumneavoastră, la vot, pe 5 iunie”, a scris Cristian Popescu-Piedone pe Facebook.

Fostul primar al sectorului 4 le mulţumeşte celor care l-au susţinut până acum şi anunţă că va începe o nouă campanie de strângere de semnături. ”Poate aşa vom putea trece peste toate mizeriile pe care le pregătesc cei care vor puterea cu orice preţ!”, crede Piedone.

El va anunţa în curând unde va fi prezent în campanie de strângere a semnăturilor în sprijinul candidaturii sale.

”Va dura până în ultima zi de campanie şi aşa vor vedea cu toţii că semnaturile sunt autentice. Cer şi televiziunilor, dacă vor şi sunt interesate, să transmită live tot procesul pentru a observa pas cu pas că este o procedură corectă şi transparentă. Aveţi încredere, merg până la capăt!”, a mai spus Cristian Popescu-Piedone.